Sihtasutuse Terve Rahvas nõukogu esimees Jaak Valge kõnelemas 12. märtsil 2018 meeleavaldusel rahvaalgatuse taastamiseks. Foto: Objektiiv

Otsedemokraatia edendamise sihtasutus Terve Rahvas korraldab teisipäeval, 12. märtsil 2019 algusega kell 12.00 Toompeal, riigikogu ees meeleavalduse rahvaalgatuse õiguse taastamiseks.

Meeleavaldus toimub sümboolselt 1934. aasta riigipöörde aastapäeval, kuna just selle sündmuse mõjul läks kaotsi nii 1920. kui ka 1933. aasta põhiseadustega tagatud rahvaalgatuse õigus, mis andis kodanikele võimaluse algatada seaduseelnõusid ja vajadusel ka rahvahääletusi, nii uute seaduste vastuvõtmiseks kui ka Riigikogus vastuvõetud seaduste tühistamiseks.

SA Terve Rahvas nõukogu esimehe, EKRE ridades riigikogu uude koosseisu valitud Jaak Valge sõnul on kõige tähtsam, et referendumid selgitavad ühiskonna tahte ja muudavad poliitilised otsused ühiskonnale vastuvõetavaks, suurendades seeläbi ühiskonna kokkukuuluvuse tunnet ning pidurdades poliitiliste pingete kasvu.

SA Terve Rahvas tegevjuhi Joonas Laksi sõnul korraldas sihtasutus riigikogu valimiste eel kõigi 1099 Riigikogu kandidaadi seas küsitluse, et kaardistada potentsiaalsete parlamendiliikmete meelestatus siduvate rahvahääletuste taaskehtestamise osas Eesti Vabariigis.

"Tulemused olid vägagi positiivsed ning ületasid isegi rahva seas teostatud küsitluse positiivsete hoiakute ülekaalu. 2016. aasta jaanuaris Turu-uuringute ASi poolt Eesti Vabariigi kodanike seas läbi viidud küsitluse kohaselt 44% küsitletutest pooldas ja 38% pigem pooldas põhiseaduse muutmist nii, et rahval oleks õigus algatada rahvahääletusi. Terve Rahvas SA küsitlusele vastanud 277 kandidaadist 83,6% pooldas siduvaid rahvahääletusi."

Meeleavalduse korraldamise eest vastutava SA Terve Rahvas nõukogu liikme Emil Rutiku sõnul plaanib sihtasutus korraldada 12. märtsil riigikogu ees meeleavalduse ka järgnevatel aastatel, kuni rahvale on demokraatlikud õigused tagasi antud.

Meeleavaldusel astuvad sõnavõttudega üles Varro Vooglaid, Henn Põlluaas, Joonas Laks, Martin Helme, Aleksander Laane, Marko Kaasik, Markus Järvi jpt. Meeleavaldusele on oodatud kõik inimesed, kes toetavad rahvaalgatuse õiguse taastamist ning tahavad üheskoos rahumeelselt ja väärikalt sellest Riigikogule teada anda.

Meelevalduse Facebooki leht on leitav siit.

Eelmise aasta meeleavalduse reportaaži saab vaadata siit:

Toimetas Varro Vooglaid

Fookuses: nõuame rahvaalgatusõigust, mitte demokraatia aseainet!