Ametikohustuste täitmisel hukkunud politseiniku matused Göteborgis 30 juulil 2021. Foto: Scanpix

Üle 3000 Rootsi politseiniku on kirjutanud alla petitsioonile, milles nõutakse karmimaid samme gängide vastu, kes on sisuliselt loonud "no-go tsooni" piirkondadest riigid riigis ja kus tulistamised on igapäevased, vahendab Breitbart.

Göteborgi politseiohvitser Hannah Bergelin algatas petitsiooni pärast seda, kui tema kolleeg Andreas Danman lasti juunis gängi poolt Göteborigs Biskopgardenis, ühes "no-go zone" piirkonnas, maha, kusjuures tegu oli ilmse karistusaktsiooniga. 

Bergelini sõnade kohaselt riskivad politseinikud igapäevaselt oma eluga, kuna kriminaalsete gängide vägivald on väga kasvanud, kirjutab Göteborg-Posten. Ta loodab, et "petitsioon annab poliitikutele pildi sellest, mida Rootsi politsei teeb nö rohujuure tasandil. "

Vähemalt 3098 politseinikku on praeguseks alla kirjutanud petitsioonile, mis näeb vajadust viia sisse vähemalt 20 meedet olukorra parandamiseks, näiteks kohtus kiirmenetluse sisseseadmine, hädaabiteenistuste (kiirabi, päästeteenistus jne) töötajate vastu tehtavate rünnete kriminaliseerimine ja loobumine kriminaalkaristuste pehmendamisest. Neid punkte tutvustati ka Rootsi siseministrile. 

Siseminister Mikael Damberg sõnas, et petitsioon kirjeldab politsei töö reaalsust. Ja reaalsus on ka see, et kriminaalne käitumine on viimastel aastatel muutunud tõsisemaks. "Olen nõus, et peame midagi ette võtma," tõdes minister. 

Hannah Bergelin loodab kohtuda ka Rootsi parteide esindajatega sellel teemal. "Meil on nüüd üle 3000 "rohujuuretasandi" politseiniku, kes tahavad muutust ja see on midagi täiesti pretsedenditut," ütles Bergelin. 

Gängide vägivald, eriti tulistamised, on mõnedes piirkondades kasvanud väga suureks probleemiks. Tulistamistest põhjustatud surmade arv on viimase seitsme aasta kõrgeim ja Rootsi on tulistamisohvrite osas Euroopas esikohal

Göteborgi politseikomissar Erik Nord tõi välja seose relvavägivalla ja massimigratsiooni vahel, sõnades: "See ei ole praegu enam saladus, et paljud probleemid gängidega ja kriminaalne võrgustik koos tulistamiste ja plahvatustega on seotud viimastel dekaadidel toimunud sisserändega Rootsi." Nord lisas, et kui inimestel oleks võimalus näha neid asju igapäevaselt, siis nad näeksid, et isikud, kes tulistavad või isikud, keda tulistatakse, pärinevad Balkanilt, Lähis-Idast, Põhja-või Ida-Aafrikast.

Toimetas René Allik