USA Georgia osariigi pealinn Atlanta. Foto: Pixabay

Rohkem kui saja Ameerika Ühendriikide suurettevõtte juhid pidasid videokoosoleku, milles arutasid, kuidas võiks sundida osariike, mis tahavad kehtestada ausaid valimisi tagavaid seaduseid, sellest loobuma.

Ettevõtete juhid väljendasid oma "muret" osariikides, nagu näiteks Georgia, kehtestatud seaduste pärast, mida nad näevad valimisõiguse piiramisena. Georgia puhul on konkreetsemalt tegu seadusega, mis nõuab, et inimene peab hääletama minnes, või seda kirja teel tehes, oma isikutunnistusega tõestama, et tal on õigus konkreetses piirkonnas valida. Koosolekul osalejate seas olid Home Depot (USA suurim kodutarvete jaekett) kaasasutaja ja Atlanta Falconsi (Ameerika jalgpalli meeskond, Atlanta on Georgia pealinn) omanik, Starbucksi nõukogu esinaine ja AMC Entertainment (USA suurim kinokett) tegevjuht, vahendab Daily Caller. 

Yale School of Managementi (Yale'i juhtimiskool) professor Jeffrey Sonnenfeldi, kes aitas koosoleku kokku kutsuda, rääkis ajakirjanikele, et koosolekul osalenud ettevõtete juhid "on veendunud, et sellised valimisõiguse piirangud lähtuvad vääratest eeldustest ja on ohtlikud". 

"Koosolekul osalejate seas valitses trots ähvarduste suhtes, et ettevõtted peavad poliitikast eemale hoidma," jätkas professor. "Nad olid valmis oma vastumeelsust demonstreerima isegi oma nime all. Kuid kõige suuremaks mureks oli tõsisasi, et sellised piirangud pole avalikkuse huvides". 

Georgia osariigi valimiste aususe seaduse peale on kriitilised teiste hulgas Coca-Cola, Citybanki ja Microsofti juhid. Seadusega laiendatakse osariigi enamuses maakondades muuhulgas eelvalimiste võimalusi, karmistades samas valija isikutuvastamise reegleid.  

Korporatsioonide ausate valimiste kriitikale vastas Kentucki vabariiklasest senaator Mitch McConnell, et "majandusliku väljapressimisega levitatakse valeteavet ja sunnitakse peale halbu ideid, mida kodanikud hääletuskastide juures ei toeta".

Peale Joe Bideni valitsuse ja suurettevõtete juhtide survet viis Major League Baseball (USA elukutseliste pesapalliliiga) oma jaanipäeval toimuva tähtede mängu (All-Star Game) Atlantast Denverisse (äärmusvasakpoolsete võimu all oleva Colorado osariigi pealinn). Tähelepanuväärne on see, et Colorados on valija isiku tuvastamine kohustuslik nii valimiskasti juures kui eelhääletamise puhul. Georgia samas on üks kolmeteistkümnest nõndanimetatud kaalukeele osariigist, mis võib anda hääle nii vabariiklaste kui demokraatide presidendikandidaadile.

Georgia sarnase valimiste ausust tagava seaduse vastuvõtmist kaaluvad veel vähemalt kolm vabariiklaste kontrollitavat osariiki.

Toimetas Karol Kallas