Elon Muski Twitteri profiili päis.

Twitter Inc oli sunnitud peale aktsionäride survet alustama Elon Muskiga müügiläbirääkimisi. Läbirääkimised, mille käigus soovib Musk koos kaasinvestoritega osta 43 miljardi dollari eest terve sotsiaalvõrgu ja viia selle börsilt minema, algasid pühapäeval 24. aprillil.

Asjaosaliste sõnul ei tähenda läbirääkimiste algus siiski seda, et Twitter 54.20 dollarilise aktsiahinnaga Muskile müüakse, vahendab Reuters.

Musk on pidanud mitme viimase päeva jooksul kohtumisi Twitteri aktsionäridega ja palunud neilt toetust oma ostupakkumisele. Tema sõnul tuleb Twitter börsilt ära viia selleks, et ettevõte võiks kasvada ja sellest saaks tõeline vaba sõna platvorm.

Peale seda kui Musk esitas neljapäeval üksikasjalise plaani, kuidas ta kavatseb Twitteri ostu rahastada, pöördusid paljud aktsionärid ettevõtte juhtkonna poole ja palusid antud võimalust mitte mööda lasta. 

Läbirääkimistega kursis olevate allikate sõnul väidab Musk ühelt poolt, et tema pakkumine on lõplik, kuid Twitteri nõukogu üritab tema käest välja uurida, milline on tema tegelik võimekus tehing lõpuni viia ja kas ta oleks valmis oma pakkumist suurendama.

Twitteri juhtkonna jaoks valmistavad muret ka USA väärtpaberi- ja börsikomisjoni (SEC) ja teiste regulaatorite poolt Muski ettevõtete suhtes algatatud uurimised, kuna see võib Twitteri müügitehingu ohtu seada. 

Kui Musk teatas, et soovib Twitteri ära osta, lasi viimase nõukogu käiku "mürgitableti" (poison pill), millega keelati Muskil ilma nõukoguga läbirääkimisi pidamata osaluse suurendamine ettevõttes üle 15 protsendi. Vastusena lubas Musk korraldada ülevõtupakkumise (tender offer), mille käigus ta saab registreerida aktsionäride toetuse tema pakkumisele. 

Allikate sõnul valmistab Twitteri nõukogule muret asjaolu, et paljud aktsionärid võivad tema ülevõtupakkumist toetada.

Kuigi "mürgitablett" ei luba Twitteri aktsionäridel oma osalust müüa, siis võib aktsionäride toetus Muskile vähendada ettevõtte nõukogu kauplemisruumi, kuna nad tegutsevad paljude investorite tahte vastaselt.

Aktsionäride seas pole samas ka üksmeelt, mis oleks aktsia eest õiglane hind. Mõned suuremad investorid, nagu näiteks Saudi prints Alwaleed bin Talal ootavad üle 60 dollari küündivat pakkumist. Samas teised soovitavad pakkumine vastu võtta, või nõuda ainult pisikest hinna kergitamist, sest kui tehing ei peaks õnnestuma, võib tänases turuolukorras juhtuda, et ettevõte ei kasvata omanike jaoks pikka aega mingisugust väärtust.  

Toimetas Karol Kallas