Karl Lauterbach Foto: Scanpix

Saksamaa plaanib täiendada telefonirakendust Corona-Warn-App, kus erinevad värvid annaks isikutele vastavalt vaktsineeritusele erinevad õigused, vahendab Berliner Zeitung

Saksa tervishoiuminister Karl Lauterbach kaitseb tulihingeliselt sügisel rakenduvaid koroonameetmeid. Väga terava kriitika osaliseks on saanud tõik, et maskikohustusest saavad olla vabad vaid värskelt vaktsineeritud. Need inimesed, kes on saanud kolm või neli doosi ehk on täisvaktsineeritud, kuid kellel on viimase doosi tegemisest mõnda aega juba möödas, samastataks õiguslikult mittevaktsineeritud inimestega. Et keegi inimestest hakkaks ennast iga kolme kuu tagant uuesti vaktsineerima selleks, et maskist pääseda, Lauterbach ei usu.

"Kui sügisel on olemas vaktsiinid, mis nakatumise eest kaitsevad, siis see annab vaktsineeritutele eelise. Maskidest siseruumis ei saa sügisel loobuda. Erand on mõeldav värskelt vaktsineeritutele," sõnas Lauterbach. "Sel oleks kindlasti nii ühele kui teisele inimesele võlu mõtelda järgi, kas peaks minema vaktsineerima."

Kriitikud ei ole kindlad ka selles, et toitlustuskohad, kinod ja teised ettevõtted oleks võimelised sellist lauskontrolli teostama, kui palju ja millal on klient lasknud end vaktsineerida. 

Ka Hiinas on kehtestatud selline värvide süsteem, seal kasutatakse telefonirakendust Health-Code. Telefonirakendus salvestab inimese liikumise ja kogub infot tervisliku seisundi kohta, sh vaktsineerimine. Vastavalt dooside arvule ja süstimise ajale antakse igale inimesele vastav värv, mis annab erinevaid õiguseid. Roheline tähendab vaba liikumist, oranž ja punane tähendavad kuni kahenädalast karantiini. 

Lauterbach nakatus äsja vaatamata neljale vaktsiinidoosile koroonasse. Ta olevat enda sõnul paranemas, kuid paraku aeglaselt. "Vaatamata neljale vaktsiinile ja koroonatabletile Paxlovid olid mul oodatust tugevamad sümptomid," lausus Lauterbach.

Toimetas René Allik