IMF-i asedirektor Gita Gopinath Foto: Scanpix

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) asedirektor Gita Gopinathi sõnul on saabuv talv raske, kuid ülejärgmine talv võib veel keerulisem tulla, kuna energiakriis niipea ei taandu.

"See talv saab raske olema, aga 2023/2024 talv võib veel halvem tulla," sõnas Gopinath ajalehele Handelsblattvahendab Der Spiegel. "Energiakriis ei lahtu nii kiiresti, energiahinnad võivad veel pikaks ajaks kõrgeks jääda," lisas Gopinath.

IWF-i asedirektori sõnul tuleb ekspansiivsest fiskaalpoliitikast loobuda ja tegeleda tõsiselt inflatsiooniga, mis ei ole aastakümneid nii kõrge olnud. Rääkides Euroopa Liidu majandusmootorist Saksamaast lausus Gopinath, et võla kasvu tuleb pidurdada ja võtta ettevaatlikum hoiak. Saksamaa majandus saab üldisest maailmamajanduse langusest ka kõige enam räsida. "Ja need [Saksamaa] ettevõtted on juba koroonapandeemias võidelnud, et katkematud tarneahelad säiliksid, nüüd tulevad hüppeliselt tõusvad energiahinnad otsa," tõdes Gopinath.

IMF langetas möödunud nädalal Saksamaa majanduse kasvuprognoose miinus 0,3 protsendile, olles alles juulis langetanud majanduskasvu prognoosi 1,1-le protsendile. 

Toimetas René Allik