Foto: Scanpix

Saksamaal käib üsna aktiivne debatt põhjusel, et tervishoiuminister Karl Lauterbach sooviks viiruslainele viidates tagasi üleüldist maskikohustust. Praeguse seisuga on kohustuse kehtestamine jäetud liidumaade otsustada.

Talvel ähvardab Saksamaad haiglate ülekoormus, hoiatab Lauterbach maskikohustust kaitstes. Ühtlasi tehakse aktiivset kampaaniat, et inimesed süstiksid end neljanda tõhustusdoosiga, vahendab Die Welt

Kuidas on lood koroonaviirusega võitluses teistes riikides?

Itaalia

Itaalias olid pikalt Euroopa kõige rangemad koroonapiirangud. Selles olid nii kodust väljamise keeld kui ka vaktsineerimiskohustus osale rahvastikust. Maskikohustus oli ka välistingimustes. 

Praegu on vaktsineerimiskohustus tühistatud, ainult haiglates tuleb maski kanda. Ühtlasi on jäänud karantiinikohustus koroonasse haigestunutele. 

Neljandat doosi süstitakse vaid üle 60-aastatele ja haiglate personalile. 

Austria

Kuna nakatumiste arv ja haiglate koormus on tõusnud, on hakanud kostma hääli, et üldine maskikohustus tuleb taastada. Praegu on maskikohustus nõutud vaid Viini ühistranspordis ja tervishoiusektoris. 

Hispaania

Peamine koroonapandeemiaga seotud diskussioon Hispaanias käib mitte maskikandmise, vaid selle ümber, kas pandeemia on lõppenud või mitte. Siis on võimalik tühistada ka viimaseks jäänud maskikandmise kohustus ühistranspordis ja haiglates. 

Muidu võetakse koroonat Hispaanias juba gripina, millest ei tule tervishoiuametnikke teavitada. 

Rootsi

Rootsi lähenemist koroonaviirusele jälgiti huviga juba pandeemia alguses. Rootsis ei kehtestatud ühtegi lockdowni ega ka üldist maskikohustust. Inimestele anti vaid soovitusi mõistlikult käituda. 

Praegu peetakse enamikku ühiskonda koroona vastu immuunseks, mistõttu käimasolev laine peaks mööduma leebelt. Ühtlasi võttis tervishoiuamet tagasi soovituse süstida koroonavaktsiine 12 – 17- aastastele lastele, kuna nende puhul on raske haigestumise risk väike. 

Kreeka

Kreekas on avalikkus pandeemia vastu huvi kaotanud, selle asemel on fookuses konflikt Türgiga ja hinnatõus. Maskikohustus kehtib seni veel ühistranspordis, haiglates, hooldekodudes, apteekides, taksodes ja laevade siseruumides. 

Kuigi Kreeka kehtestas üle 60-aastastele vaktsineerimiskohustuse, lubatakse vaikides vaktsineerimata inimesed tööle tagasi. Samuti ei pea vaktsineerimiseks kohustatud inimesed kartma enam trahvide saamist. 

Šveits

Šveitsis tühistati koroonapiirangud käesoleva aasta aprillis. Nakatunud inimestele ei ole ka eneseisolatsioonikohustust. Maske tuleks kanda vaid haiglates, kuid siin on igal haiglal vabadus maskinõude üle otsustada. 

Kasvavate nakatumisnumbrite juures on ka siin hakatud nõudma üldise maskikohustuse kehtestamist, kuid suure tõenäosusega seda ei tule. Valitsuse eesmärk ei ole enam nakkuse leviku piiramine, vaid raskete haigestumiste vältimine. 

Šveitslaste immuunsust koroona vastu peetakse tänu vaktsineerimistele ja läbipõdemistele kõrgeks ehk 97% rahvastikust on saavutanud immuunsuse. 

Suurbritannia

Briti strateegia annab võtta kokku sõnadega – elada normaalselt, aga mõistlike ettevaatusabinõudega. Koroonapiirangud tühistati juba ammu. Tervisekaitseamet kutsub inimesi üles käsi pesema, siseruume tuulutama ja vajadusel maski kandma. Haigestumise korral tuleb seda võtta tavalise sügis-talvise viirusega nakatumisena. 

Avalikku sõnakasutusse on tulnud uus sõna Twindemia ehk siis koroona- ja gripilainete samaaegne esinemine. 

Tõhustusdoosi soovitatakse teha üle 50-aastatele. 

Prantsusmaa

Kuigi päevas teatatakse 100 000-st koroonaviirusesse nakatunust, siis valitsus ühtegi koroonapiirangut hetkel taastada ei planeeri. 

Maskikohustus kehtib vaid haiglates, perearstide juures ja hooldekodudes. Küll aga mainis Prantsuse tervishoiuminister François Braun, et praeguses olukorras kaalutakse ka üldist maskikohustust. 

Portugal

Portugal on koroonapiirangud ja ka isolatsioonikohustuse ära kaotanud. Kes tunneb end haigena, see peab järgima tavalisi gripiviiruse meetmeid.

Valitsus arvab, et väike nakatumine on saavutatud tänu suurele immuniseeritute arvule. Ühtlasi kutsutakse kõiki inimesi neljandale tõhustusdoosile.

Toimetas René Allik