Pilt: Piqsels

Londoni Imperial College'i laboris loodi uus Covidi tüvi, mis võib olla märkimisväärselt surmav. Asjaosalised kinnitavad, et tegemist ei ole viiruse võimendamisega. 

Londoni Imperial College'i teadlased ristasid algse Covid-19 Wuhani tüve Omikroni ja Delta tüvedega. Ülikool eitab, et tegemist on viiruse võimendamisega ja selle surmavuse osas pole veel täielikku selgust, vahendab Daily Mail.

Molekulaarbioloog Richard Ebright hoiatab, et uus mutanttüvi, mida testiti Londonis hamstrite peal "on hullumeelsus ja seda nii liialduste kui raiskamise mõistes" lisades, et sellistel katsetel on null "ettenähtavat praktilist rakendust".

"Vähemalt neli kahel kontinendil asuvat laborit on konstrueerinud laboris loodud viiruseid, mida Omikroni läbi põdenud inimese immuunsüsteem ei suuda avastada, need on raskemate mõjudega kui Omikron ja sellisena võib oodata, et need levivad inimeselt inimesele paremini," jätkas Ebright.

Ta lisas, et "selline viirus võib juhusliku lekke kaudu põhjustada uue pandeemia ja riski suurendab asjaolu, et sellised viirused on olemas paljudes laborites".

Endine Iisraeli riikliku bioloogiliste uuringute instituudi juht Shmuel Shapira märkis, et sellised uuringud tuleks ära keelata, sest sisuliselt on tegemist "tulega mängimisega", sest viiruse laborist valla pääsemise risk on kõrge.

Teadustöös osales kakskümmend teadlast, kellest üks on Ühendkuningriigi Covid-19 teadusnõukogu SAGE'i liige. 

Uuringuid rahastasid osaliselt maksumaksjad.

Sarnaseid katseid Covidi viirusega on tehtud ka USAs Bostoni Ülikoolis ja seal loodud tüvi tappis 80 protsenti katsehiirtest. 

Toimetas Karol Kallas