Reformierakonna esinaine Kaja Kallas. Foto: kuvatõmmis

Reformierakonna esinaine Kaja Kallas väidab 2021. aasta sotsiaalmeedia postituses, et ta toetab mehe poolt eostatud ja naisest sündinud laste libasooliseks hakkamist.

24. juunil 2021. aastal teatas Kallas sotsiaalmeedias: "Vihal, sallimatusel ja diskrimineerimisel ei ole meie [Euroopa] Liidus kohta. See on põhjus, miks me täna ja igal päeval seisame #mitmekesisuse ja #LGBTI #õigluse eest, kuna nii saavad tulevased põlvkonnad kasvada üles õiglases ja üksteist austavas Euroopas.

Kallase poolt kasutatud tähestikurahvast tähistavas akronüümis LGBTI, millele pisut teadlikumad inimesed lisavad veel Q ja A tähe ning + märgi (LGBTQIA+), tähendab "T" täht libasoolisust elik "sugu muutnud" inimest. Ergo kinnitab Reformierakonna pealik, et inimese sugu on võimalik muuta. 

Tänane meditsiiniteadus ega -tehnoloogia pole võimelised gonosoome muutma. Gonosoome on kaks: X-kromosoom ja Y-kromosoom. 

Wikipedia kirjutab X-kromosoomi kohta: "X-kromosoom on üks imetajate ja paljude teiste loomade gonosoomidest. X-kromosoom osaleb soo määramises: normaalsetel naistel on kaks X-kromosoomi, meestel on üks X- ja üks Y-kromosoom."

Y-kromosoomi kohta antakse samas teada: "Y-kromosoom on üks gonosoomidest, mis esineb ainult heterogameetsel sugupoolel (nt isasimetajatel, ka mehel) koos ühe X-kromosoomiga. Y-kromosoom sisaldab tavaliselt peale heterogameetsele sugupoolele spetsiifiliste (Y-spetsiifiliste) geenide ka X-kromosoomiga homoloogset (pseudoautosoomset) regiooni kromosoomi distaalsetes otstes. Imetajate Y-kromosoomis asuv SRY-geen (SRY – sex-determining region Y ehk sugu määrav Y-piirkond) määrab valgulise testiseid determineeriva faktori (TDF) kaudu isasloomaks kujunemise. Inimese Y-kromosoom on väike akrotsentriline, kuid mikrosatelliidita kromosoom.[1]"

"Normaalsete naiste" tunnuseks on vastavalt kaks X-kromosoomi ja meestel X- ning Y-kromosoom. 

2022. aasta 26. jaanuaril väitis Kallas riigikogu ees esinedes: "Ilma teadus- ja arendustegevuseta ei lahenda me tegelikult ühtegi arenguvajadust, kuulugu see siis keskkonna-, tervise-, ettevõtluse, või riigijuhtimise valdkonda. Oleme ühiskonna arengus jõudnud etappi, kus teadus- ja arendustegevuse toel loodud lahenduste tähtsus on kasvamas kõigis valdkondades ja sektorites. Probleemid, millega meil täna tuleb ühiskonnas ja maailmas laiemalt rinda pista, on muutunud oluliselt keerukamaks ja mitmetahulisemaks, kui need olid 10 või 20 aastat tagasi. See kõik on ootuspärane, kuid tähendab ka kordades suurenenud vastutust riiki ja ühiskonda mõjutavate otsuste tegemisel."

Kaja Kallas kandideerib 5. märtsil toimuvatel parlamendi valimistel Harju- ja Raplamaal.

Toimetas Karol Kallas