Illustratsioon: bigstockphoto.com

Kuigi Iraani rahvavabariigi finantsasutustele, sadamatele, laevadele ja rafineerimistehastele on kehtestatud ridamisi sanktsioone, ei ole tõenäoline, et Bideni administratsioon valimiste aastal Iraanile seatud piiranguid "jõuliselt jõustab".

Taolise hinnangu andis Washingtoni poolt Lähis-Ida suurriigi suhtes kehtestatud survestamispoliitikale Amrita Sen, konsultatsioonifirma Energy Aspects'i asutaja ja teadusdirektor, Bloombergi TV-le antud intervjuus. 

"Ma usun, et enamus sanktsioone kujutavad endast sanktsioone üksnes paberil ning kõik meetmed, mis põhjustaks vähegi naftahinna tõusu, ei ole miskit, mida administratsioon asuks innukalt jõustama", kommenteeris analüütik Bloombergile."Kuna tegemist on valimiste aastaga, siis ei maksa teha endale illusioone selles osas, mis on sõnade ja tegude vaheline vahe" väitis Sen usutluses Bloombergile.  

Tegelikkuses on Iraan mitmekordselt turvatud USA sanktsioonipoliitika suhtes. Nimelt tarbib enamiku Lähis-Ida suurriigi toornafta ekspordist maailma suurimaks toornafta importijaks olev Hiina, mille Shandongi provintsi sõltumatud rafineerimistehased toimivad täiesti sõltumatult USA finantssüsteemist, avades sedasi kanali Iraani nafta pääsuks maailmaturgudele. 

Ülaltoodut silmas pidades ei ole USA-l mingeid vahendeid sanktsioonide rangeks jõustamiseks Iraani suhtes. Hiina rafineerimiskompleksid jätkavad Iraani toornafta importimist, samas kui mis tahes uued piirangud võivad võtta turult ära kuni 500 000 barrelit Iraani naftat päevas (bpd), lisas ta.

Käesoleva aasta esimese kahe kvartali jooksul on Iraan suurendanud oma toornafta eksporti oluliselt – hinnanguliselt umbes 1,5 miljoni barrelini päevas.

Financial Timesi andmed näitavad, et Iraani toornafta eksport jõudis 2024. a esimeses kvartalis viimase kuue aasta rekordtasemele, kusjuures praktiliselt kogu Iraani nafta võeti vastu Hiina rafineerimistehaste poolt, mis tõid Islamivabariigile sisse poole aastaga umbes 35 miljardi dollari väärtuses tulu. 

"Iraanlased valdavad sanktsioonidest kõrvalehoidmise kunsti," tõdeb Fernando Ferreira, Rapidan Energy Groupi geopoliitiliste riskide teenistuse juht, FT-le.

"Kui Bideni administratsioon omab soovi Iraanile tõesti mõju avaldada, peab see suunama oma pilgu Hiinale" resümeeris olukorra olemust Ferreira. 

Toimetas Adrian Bachmann