Illegaalsed immigrandid Ungari piiril. Kuvatõmmis Ungari riigitelevisiooni uudistesaatest.

Euroopa kategooria „kohustuslik solidaarsus" on jabur sellepärast, et Ungari kaitseb EL-i piire. Ungarile määratud sanktsioonidega on tekkinud pentsik olukord: „targa" lääne juhid karistavad Ungarit selle eest, et me ei aita neil enesetappu sooritada, kirjutab Ungari poliitikavaatleja Lajos Orosz Objektiivile.

Euroopa Liit määras Ungarile karmi karistuse, kuna me ei soostunud riiki sisse lubama juhitava rände mõjul liikvele läinud rahvahulki. 

Juba väljend „kohustuslik solidaarsus" ise on absurdne, kuna seda moodustavad sõnad on oma tähenduselt vastandlikud. Solidaarsus on tundepõhist päritolu toetusavaldus mingile üksikisikule või inimrühmale. Selle väljendusastmeid saab olla mitut sorti, alates sõnalisest kuni tõsise materiaalse või muu toetuseni. Solidaarsus on oma olemuselt vabatahtlik, seega see pole kohustuslik.

On igaühe enda otsustada, kellega ja millal, mil viisil olla või mitte olla solidaarne. Seetõttu pole kohustust vabatahtliku solidaarsuse ilmutamise eest kiita, mitteilmutamise eest aga ei saa kedagi laita. Igaüks on solidaarne sellega, kelle puhul peab seda vajalikuks. Teised ei saa anda ta otsusele õiguslikku hinnangut. 

Kui on olemas kohustuslik solidaarsus, siis on olemas ka kohustuslik armastus ja kohustuslik vihkamine, kohustuslik kiindumus ja ettekirjutatud viha. Jabur, kas pole? 

Kui astusime EL-i, siis polnud juttu sellest, et meil tuleb kohustuda käituma allaheitlikult iga parajasti ametis oleva EL-i juhtkonna suhtes. Juttu oli ühehäälsuse-põhimõttel toimuvast hääletusest, kui pole sätestatud teisiti; seda hääletusviisi aga praegu ebademokraatlikult püütaksegi vältida. 

Leiutatud kategooria „kohustuslik solidaarsus" on jabur ka sellepärast, et Ungari kaitseb ka EL-i piire. Teisalt: kui laseksime selle rahvahulga me maale, siis ta ei jääks siia, vaid läheks edasi – Lääne-Euroopasse. Seega on tekkinud pentsik olukord: „targa" lääne juhid karistavad meid selle eest, et me ei aita neil enesetappu sooritada. 

Tuleb tõsiselt järele mõelda, et kui EL-i juhtkond ei muutu, siis kas meil ikka on mõttekas selles vaenulikus liidus (?) edasi olla! Kaugemas tulevikus tuleb meil igal juhul püüelda võimalikult suuremale majanduslikule sõltumatusele EL-ist! Me asukohta arvestades tundub see mõte kummaline, kuid kahjuks ei jäta olukord muud valikut.

Ungari keelest tõlkinud Tõnu Kalvet