Philippe de Champaigne: Mooses kümne käsuga, 1648. Fragment Pilt: Wikipedia

Ameerika Ühendriikide Lousiana osariigi riiklike koolide ja ülikoolide igas klassiruumis peab alates 2025. aastast rippuma plakat kümne käsuga, millele võib lisada teisi riikluse aluseks olevaid dokumente.  

Ameerika Ühendriikide Ülemkohus otsustas 1980. aastal, häältega viis nelja vastu, et kümne käsu näitamise kohustus koolides rikub põhiseaduse sõnavabaduse ja kiriku ning riigi lahutatuse sätteid. Louisiana osariik on esimene, kus peale osutatud otsust selline nõue taaskehtestati, vahendab Breitbart

Sarnase seaduse on üritatud vastu võtta mitmed teised osariigid, teiste hulgas Texas, Oklahomas ja Utah, kuid need algatused pole osutunud edukaks.  

Louisiana koolide kümne käsu seaduses sätestatakse, et plakatite tellimiseks ei tohi kasutada avalikku raha ja selleks saab kasutada ainult annetusi. Kristlased, kes on seaduse algatamise taga kinnitavad, et see raha on olemas. 

2005. aastal otsustas Ülemkohus, et kümne käsu esitamine klassiruumides on lubatud tegevus, mida põhjendatakse: "need on osa ühisest kultuuripärandist" ja "meie õigussüsteemi alus ning selle tõttu ajalooliselt tähtis dokument".

Seaduses kirjutatakse ette, et kümne käsu ja teiste ajalooliste dokumentide juures peavad olema nende lühiselgitused.

Plakatid peavad rippuma kõigi Louisiana avalike haridusasutuste, lasteaiast kuni ülikoolideni, klassiruumides alates 2025. aasta 1. jaanuarist.   

Inimõiguste ja sõnavabaduse kaitsjate vabaühendused mõistsid seaduse hukka ning näevad seda kristluse õpilaste peale sundimisena ning kiriku ja riigi lahutatuse põhimõtte rikkumisena.

Toimetas Karol Kallas