Ühendkuningriigi Reformipartei juht Nigel Farage kampaaniaüritusel Blackpoolis, 20.06.2024 Foto: Scanpix

Ühendkuningriigi leiboristide mõjukas strateeg kutsub üles koostööle tooridega, mille eesmärgiks oleks Nigel Farage'i 4. juulil toimuvatel valimistel parlamendikohast ilma jätmine.

Alastair Campbell on Ühendkuningriigi tooride ja leiboristide ühisparteis kaalukas inimene. Endise vasakpeaministri Tony Blairi parema käe sõnul peavad riigi kaks suurimat parteid, tööparteilased ja konservatiivid, looma ühisrinde Nigel Farage'i ja tema juhitud Reformipartei vastu, vahendab National Pulse.  

Campbellile valmistab muret Clactoni valimisringkond, kus kandideerib Farage, kes ähvardab kohast ilma jätta nii toorid kui tööparteilased.

Campell on tuntud ajuväänaja (spin doctor), kes koostas nõndanimetatud "kahtlase toimiku", millega Blair õigustas riigi viimist Iraagi sõtta. Ta pöördus Clactoni leiboristide poole palvega "palun mõelge koos tooridega midagi välja", kuna arvamusküsitlused ennustavad Farage'ile nappi võitu.

Clactonis esinev leiboristide kandidaat, noor must mees Jovan Owusu-Nepaul, pole täitnud talle pandud lootusi. Owusu-Nepaul on rassist, kes kiitleb sotsiaalmeedias, kuidas tema "lemmikjoogiks on valge mehe pisarad". 

Jovan Owusu-Nepaul, koos leiboristide juhi Keith Starmeriga ja tema lemmikjoogi säuts. Allikas: X/@anon_welsh 

Farage'i kampaania jutupunktiks on tõik, et "leiboristid ja toorid pole tegelikult, põhimõtetes, erinevad", sest mõlemad parteid seisavad suure maksukoormuse ning massisisserände eest.

Toorid väidavad, et nad on konservatiivid hoolimata asjaolust, et nende valitsuse ajal on Ühendkuningriiki tabanud seninägematu massisisseränne, maksud pole rahuajal olnud kunagi nii kõrged ning tooride valitsus rahastab ärklemise ajupesu.

Samamoodi kinnitavad tööparteilased, et nad on tooridest täiesti erinevad ja sarjavad natukene konkreetsemate seisukohtadega toore "äärmuslasteks". Kui Campbelli üleskutse leiab järgimist – kaks parteid lepivad kokku ühise kandidaadi – siis Farage parlamenti ei saaks. Ajuväänaja mure tõestab samas, et nimetatud parteid on üks.

Toimetas Karol Kallas