Emmanuel Macron Foto: Scanpix

Prantsusmaal toimuvad 30. juunil ja 7. juulil äkkvalimised, mille üheks keskseks teemaks tõusis inimeste "sooline enesemääramine".

Prantsusmaa vasakparteid, rohelised ja hulk teisi sarnaste äärmuslike pahemvaadetega poliitilisi jõude panid valimisteks seljad kokku ja moodustasid Uue Rahvarinde (Nouveau Front populaire, NFP). NFP üheks lubaduseks on inimeste "soolise enesemääratluse" seadustamine. Ettepaneku kohaselt oleks ametliku "soomuutmise" reeglid üpris lõdvad ja "uue soo" saamiseks piisaks ainult avalduse esitamisest kohalikule omavalitsusele, vahendab Telegraph.

Prantsusmaa progressistlik president Emmanuel Macron nimetas hõlpsa "soovahetuse" seadusandluse ettepaneku "täiesti naeruväärseks".

"Sellised asjad on täiesti naeruväärsed, kui inimesed saavad linnavalitsuses oma sugu muuta," leidis president kampaaniaüritusel.

NFP kirjeldab soomuutmise vabaduse ettepanekut "seadustame rahvastikuregistris vaba ja piiranguteta tsiiviilstaatuse muutmise", mille sisuks on lihtne "soomuutmine".

NFP-sse kuuluva rohelise senaatori Mélanie Vogeli sõnul "püherdab Macron räpases soovahetajate vihkamises".

Vasakäärmusliku "Prantsusmaa ei kooguta" juht Jean-Luc Mélenchon nimetas Macroni seisukohta "pööraseks".

"President ei tea, millised on inimeste kannatused, keda see seadus puudutab. Teised riigid saavad aru, et inimestel peab olema lubatud endaga ametlikult ära leppida ja neid tuleb sellisena tunnustada," kommenteeris Mélenchon.

Clément Beaune Foto: geopolitique.eu

Macroni väljaütlemiste suhtes on kriitilised samuti mõned tema enda partei liikmed. Endise transpordiministri Clément Beaune'i sõnul "tuleb soovahetaja-inimeste, LGBT-inimeste, igaühe nimel … loobuda kõigist poliitilise diskursuse sildistamistest ja edendada õiguseid".

Macron lubab Euroopa Parlamendi valimiste kaotuse järel valimistele vastu minnes: 

"Ma saan aru kaotuse sõnumist, mille eurooplased meile saatsid ja ma olen valmis tagajärgede eest vastutama. Kui prantslased meid [Macroni ja tema parteid] veelkord usaldavad, siis asjad ei ole enam endised. Me peame olema veelgi avatumad meetmete sisu ja valitsemise viiside osas."

"Soolise enesemääramise" on lubanud Eestis seadustada Reformierakonda kuuluv sotsiaalkaitse minister Signe Riisalo.

Toimetas Karol Kallas