Kardinal Raymond Burke. Foto: kuvatõmmis

Eelmisel nädalal peetud jutluses mõistis kardinal Raymond Burke hukka olümpiamängude avatseremoonial etendatud stseeni, milles transvestiidid pilkasid püha õhtusöömaaega. Tema sõnul on "raske kujutada ette midagi madalamat ja Jumalat teotavamat".

"Eelmisel reedel olime me tunnistajaks meie maailma pimeduse ja patu uskumatule ilmingule: Püha Armulaua sisseseadmise jäledale pilkamisele Pariisi suveolümpiamängude avamisel. On raske ette kujutada midagi madalamat ja Jumalat teotavamat," ütles kardinal Burke 31. juulil peetud jutluses.

Tõsiasi, et selline etendus aset leidis näitab tema sõnul "kõige valusamal viisil, kuidas kunagisest kristlikust kultuurist on saanud Saatana teater ning need, kes teevad koostööd tema läbinisti kurjade plaanidega, [teostavad] tema plaane, kes "on mõrtsukas algusest peale", kes "ei püsinud tões" ning kes on "valetaja ja vale isa".

Tema sõnul äratab katoliiklastes tekkinud "vastikuse ja viha tunne meie teadvuse nii paljude muude avaliku mässu ilmingute osas Jumala ja Tema lunastusplaani vastu selles maailmas, kus me elame". Näidetena tõi ta rünnakuid inimelu, abielu, perekonna, usu ja usuvabaduse vastu.

Burke lisas, et ka kirikus näeme me tahtlikku segaduse ja eksiõpetuse levitamist usutõdede ja püha liturgia sekulariseerimise osas ning vähest austust armulikkuse asendamatul vundamendil põhineva õigluse ja õiguse vastu.

Kardinali sõnul on seetõttu ülimalt oluline pöörduda Jeesuse poole ning paluda Jumalaema Neitsi Maarja eestkoste läbi Püha Vaimu ande oma ellu. Ta tuletas ühtlasi meelde, et Jeesus lubas alati jääda oma kirikuga ning anda usklikele armu elamaks tões.

"Läbi apostlite ja nende järeltulijate katkematu liini on Kristus koos meiega, et tervendada ja tugevdada meid lahinguks pimeduse ja patu vastu, lahinguks, kus oleme Temasse jäädes võidukad. Meie ülesandeks on püha Pauluse kohaselt võidelda kõigest head võitlust, püsida kursil ning hoida oma usku," ütles Burke.

Ühtlasi kutsus ta üles palvetama üheksa kuu vältel noveeni Guadalupe Jumalaema poole paljude hingede pöördumiseks üle maailma. Noveen lõppeb detsembris.

Noveeni kaudu palutakse Guadalupe Jumalaemalt, et "ta tooks meid oma Poja juurde, kes ainsana on meie pääste ning et ta tooks Tema juurde väga paljusid, kes ei ole veel elus Temas, et nad teeniksid Teda läbi usu ja ristimise anni," ütles Burke, lisades, et kunagi ei ole liiga hilja, et noveeni palvetamisega liituda.

Ka pikalt vaikinud Vatikan teatas viimaks, et Püha Tooli kurvastavad "teatud stseenid" Pariisi olümpiamängude avatseremoonial ning ta ühineb nendega, kes taunivad kristlaste ja teiste usklike solvamist, vahendab kristlik portaal Meie Kirik.

"Väljapaistval üritusel, kus kogu maailm tuleb kokku, et jagada ühiseid väärtusi, ei tohiks olla vihjeid, mis naeruvääristavad paljude inimeste usulisi veendumusi. Sõnavabadust, mida siin ilmselgelt kahtluse alla ei seata, piirab austus teiste vastu," seisab Vatikani avalduses.

Toimetas Martin Vaher