USA Armee snaiprid väljaõppel Foto: army.mil

Ameerika Ühendriikide demokraatide valitsus maksis erinevatele organisatsioonidele miljoneid dollareid, et need õigustaksid sõjaväe DEI programme ja rassipõhist kaadripoliitikat.

Vabaühendusel Functional Government Initiative (FGI; ek Toimiva Valitsuse Algatus) õnnestus teabenõude kaudu saada ligipääs Ameerika Ühendriikide kaitseministeeriumi dokumentidele, mis paljastavad Ameerika Ühendriikide sõjaväes toimuva sihikindla vasakäärmusliku rassi- ja sooideoloogia juurutamise, vahendab Daily Wire

Sõjaväe rassistliku kaadripoliitika ja DEI (mitmekesisus, õiglus, kaasamine) ideoloogia juurutamises osalevad  nii vabaühendused, ülikoolid kui nõustamisettevõtted. Osutatud institutsioonide teenuste toel rajati organisatsioonilised lahendused, mis seavad palkamisel ja edutamisel inimeste rassi ning soo ettepoole tema teenetest ja oskustest. Need organisatsioonid nõustavad kaitseministeeriumi lisaks DEI poliitikate osas ja peavad sõda organisatsiooni sisese ning välise vastasseisuga sellele ideoloogiale.

FGI nõutatud dokumentide näol on tegemist järjekorde tõestusega, et Ameerika Ühendriikide tänane demokraatide valitsus üritab jõustada terves föderaalvalitsuses, sealhulgas sõjaväes, DEI poliitikaid ja käitumismalle. Kriitikute sõnul kahjustavad sellised algatused nii sõjaväe sõjaks valmisolekut kui ameeriklaste soovi sõjaväes teenida, mis kokku tähendab suuremat ohtu riiklikule julgeolekule. Ameerika Ühendriikide sõjajõud pole aastaid täitnud värbamiseesmärke.

FGI kõneisik Peter McGinnis kommenteeris USA sõjaväe DEI-d: "Ameerika Ühendriigid ja selle liitlased on üle maailma silmitsi väljakutsete ning ohtudega. Vaatamata järjest tõsisematele küsimustele sõjaväe valmisolekust seab kaitseministeerium esikohale DEI algatused." 

"Selle asemel, et pöörata maksimaalselt tähelepanu valmisoleku väljaõppele, mis on võimeka sõjaväe aluseks, paistab kaitseministeeriumi väljaõppekava olevat kohandatud sisemiste erimeelsuste külvamisele ja agressiivsele vastuoluliste ideoloogiate edendamisele. Ameeriklased liituvad sõjaväega, et teenida oma riiki ja kaitsta kodumaad, mitte selleks, et peaksid kannatama [rassilise ja soolise] tundlikkuse koolitusi. Kaitseministeerium peab neile pakkuma midagi paremat," jätkas McGinnis.

Kaitseministeerium läks isegi nii kaugele, et maksis ülikoolidele karjäärimudelite koostamise eest, mis seadsid mehed ja valged inimesed võrreldes naiste ning teiste rassidega ebasoodsasse olukorda.

Kaitseministeeriumi mereväe osakond maksis Missouri Kansas City Ülikoolile näiteks 760 000 dollarit programmi koostamise eest, mis eelistas kaitseministeeriumi kõrgemate ametnike palkamisel STEM-valdkondade mittevalgeid üliõpilasi ja naisi valgetele meestele. Programmi koostajad tunnistavad avalikult, et see on rassistlik ja seksistlik.

"Selleks, et täita programmilisi õigluse eesmärke, on ülikoolidest praktikantide õiglane palkamise lahendatud viisil, et alaesindatud ja kõrvalejäetud kohortidele antakse esimene võimalus [endale ametikoht valida]," kirjutatakse programmis. 

Kaitseministeerium maksis Cornelli Ülikoolile "sõjaliste missioonide juures hädavajaliku mitmekesisuse koolituse, mida on vaja valmisoleku tagamiseks ja vastavalt kognitiivsele lähenemisele diskrimineeriva käitumisega tegelemiseks" eest 202 000 dollarit. Nimetatud DEI programmi raames koolitati õhujõudude tarbeks välja 35 inimest, kes tegelevad ligikaudu 70 000 töötaja "alateadliku kallutatuse eemaldamisega", "kaasava töökeskkonna edendamise" ja töökoha "mitmekesisuse ning kaasamisega".

RAND Corporationile maksis kaitseministeerium täpsustamata summa projekti eest, mida nimetatakse "kaitseministeeriumi mitmekesisuse ja kaasamise nõukogu toetamine uuringute ning analüüsidega".

Kõige muu hulgas andis RAND kaitseministeeriumile nõu, kuidas saada jagu vastuseisust DEI algatustele.

"Paljudes organisatsioonides kasvab vastuseis DEI-le, samuti ka võõravihast ajendatud ja diskrimineerivad käitumised. Mõned teadlased kirjeldavad, et esineb "vaatepunktide eitamist" ja "mitmekesisuse trotsi" või "valget tülpimust" kirjutab RAND. Üks Ameerika Ühendriikide kurikuulsamaid mõttekodasid jätkas ülevaates, et selliste vaatenurkade osas tuleb olla valvas ja "nende vastu ennast kaitstes ettevaatlik".

Kaitseministeeriumi õhujõudude osakonnale soovitas RAND "arendada tehnikaid ja tööriistu, mis aitavad leevendada" töötajate ja värvatute seas vastasseisu DEI tegevuskavale.

Nõustamisettevõttele BCT Partners maksis kaitseministeerium 2021. aastal pisut alla kahe miljoni dollari kaitseministeeriumi alluvuses olevate haridusasutuste "DEI tegevuskava" koostamise eest.

BCT kirjutab oma tegevuse aruandes, et kriitiline rassiteooria "on lähenemine, kuidas saada jagu valge ülemvõimluse ajaloost" ja "Ameerika Ühendriikide igapäevaelu osaks olevast süstemaatilisest rassismist". Samamoodi mõistetakse hukka "mikrokallaletungimised" ja "varjatud kallutatus".

Täna võimul olev demokraatide valitsus juurutab äärmuspahempoolset DEI tegevuskava terves föderaalvalitsuses, alates luureasutustest kuni terve bürokraatia aparaadini. Kaitseministeerium nõudis aastateks 2022 kuni 2024 DEI tegevuskava rakendamiseks ligi 270 miljonit dollarit.

Samamoodi on demokraatide president üllitanud mitu presidendi korraldust, mis kinnistavad kohustusliku föderaalasutuste vasakäärmusliku ideoloogilise ajupesu. Avaldatud on isegi soovi, et maksumaksja maksaks kinni valitsusametnike "soomuutmise". 

Toimetas Karol Kallas