Euroopa Parlamendi istungitesaal. Foto: Euroopa Parlament

Eesti Keskerakonna volikogu pidas 14. septembril Jõgeval istungi. Erakonna juhtorgan otsustas lahkuda Euroopa Liidu uusliberaalsete parteide perest ALDE, kuna viimase vaated ei sobitu Keskerakonna programmiga.

Keskerakond toob lahkumise põhjuseks aasta-aastalt suurenenud mure, et ALDE ajab üha rohkem poliitikat, mis sarnaneb järjest vähem Keskerakonna programmiliste seisukohtadega, seisab erakonna volikogu avalduses.

Avalduses osutatakse, et Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liitu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe; ALDE) kuulub ka Reformierakond, mille aetav poliitika järgib kõiges ALDE seisukohti ja on ohtlik nii Eesti elanike heaolule kui riigi julgeolekule.

"Keskerakond sedastas 2024. aasta Euroopa Parlamendi valimiste programmi avalõigus, et meie peamiseks välis- ja julgeolekupoliitiliseks eesmärgiks on Eesti riigi iseseisvuse ning sõltumatuse ning põhiseadusliku korra kaitsmine ja rahva jõukuse kasv. ALDE seevastu toetab Euroopa föderaliseerumist ehk võimu koondamist Brüsselisse ja liikmesriikide otsustusõiguse vähendamist," jätkatakse pöördumises.

Vastupidiselt ALDE seisukohtadele toetab ALDE Euroopa Liidu otsustusprotsessi ühehäälsuse põhimõtet, mis tähendab iga liikmesriigi õigust Liidu otsuseid vetostada. Keskerakond toetab riigipõhiseid Euroopa Liidu valimisnimekirjasid, ALDE üleliidulisi.

Keskerakond peab vastupidiselt ALDE seisukohtadele (ebaseaduslike sisserändajate ümberjagamine liikmesriikide vahel jne) õigeks sisserändepoliitikat, "mis kaitseb Eesti kultuuri ja rahvastiku eripärasid". Keskerakond soovib suurendada Eesti sündivust, ALDE tahab kasvatada rahvaarvu suure asendamise kaudu.

Keskerakond toetab rohepööret, mis "arvestab Eesti eripäradega", ALDE aga selle elluviimist kõige räigemal kujul. "Eripärase" rohepöörde juures juhitakse tähelepanu energiahindade järsule kasvule, mis mõjub kõige rängemalt eakatele ja lasterikastele peredele.

"Erinevalt Reformierakonna juhitud valitsusest on Keskerakond Eesti inimeste hea toimetuleku, sotsiaalsete garantiide ja turvalisuse eest seisev erakond. Meie eesmärk on olla oma valijate ees ausad ja lõpetada olukord, kus erakonna poliitika Eestis ja Euroopas ei lähtu samadest põhimõtetest," jätkatakse avalduses.

ALDE on Euroopa Parlamendis osa Uueneva Euroopa (Renew Europe) saadikurühmast, millel on 720-kohalises esinduskogus 77 kohta. Keskerakond alustab läbirääkimisi sarnaste väärtustega saadikurühmadega. Tõenäoliselt ühinetakse Euroopa Konservatiivide ja Reformistidega (ECR), kuhu kuulub Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esindajana Euroopa Parlamenti pääsenud Jaak Madison, kes tänaseks on Keskerakonna liige. Keskerakonna esindaja Euroopa Parlamendis Jana Toom lubas jääda edasi Uueneva Euroopa saadikurühma.

Madison kirjutas 22. augustil sotsiaalmeedias: "Keskerakond on pärast Jüri Ratase ja paljude teiste globalistide lahkumist muutunud parteiks, kes kaitseb inimeste heaolu, pereväärtusi, normaalsust. Keskerakonna plaan lahkuda Euroopa Parlamendi liberaalsete parteide ühendusest ALDE ja liituda konservatiivse ja liikmesriikide iseseisvuse eest seiva ECR-iga tähendab, et Eesti tulevik iseseisva riigina on paremini kaitstud kui seni. Oleme samas seltskonnas koos Põlissoomlaste, Rootsi Demokraatide ja Poola konservatiividega."

Uuenev Euroopa on juuni alguses toimunud Euroopa Parlamendi valimiste suurim kaotaja ja sellel on uues koosseisus 22 kohta vähem kui eelmises.

Toimetas Karol Kallas