AVIC-i AS700 dirižaabel Pilt: YouTube'i ekraanitõmmis.

Hiina Rahvavabariigi ettevõte AVIC andis 14. septembril kliendile üle esimese laiatarbe inimeste vedamiseks mõeldud dirižaabli, mida hakatakse kasutama turistide sõidutamiseks.

Aviation Industry Corp of China (AVIC) on Hiina Rahvavabariigi riiklik kosmose-, lennundus- ja sõjatööstuskonglomeraat ning maailma suuruselt kuues sõjatööstus. Tegemist on riigi juhtiva lennukitootjaga, mis alates 2018. aastast on arendanud inimeste sõidutamiseks mõeldud dirižaableid, vahendab China Daily.

Esimene AVIC-i mitmeotstarbeline dirižaabel AS700 anti üle eraettevõttele Guangxi Guilin Fangzhou General Aviation, mis hakkab sellega korraldama vaatereise turistidele. 

AS700 liigutavad kolbmootorid, see suudab kanda maksimaalselt 4150 kilogrammi lasti, tõusta kõrgemale kui kolm kilomeetrit, selle maksimaalseks kiiruseks on sada kilomeetrit tunnis, lennuulatus on 700 kilomeetrit ja suudab õhus püsida kümme tundi. Esimese dirižaabli gondlis on üks piloodi ja üheksa reisija istekohta.

AVIC-ilt on tellitud kokku 12 AS700 dirižaablit.

Võrreldes teiste lennuvahenditega on dirižaablid märkimisväärselt odavamad, hulga vähem maksab nende käitamine ja neid on võimalik kasutada peaaegu kõikjal.

AS700 sobib AVIC-i inseneride sõnul lisaks geoloogilisteks uuringuteks, jälgimistegevuseks, kaupade transpordiks ja päästetöödeks.

Toimetas Karol Kallas