Foto: Pxhere

Kanada kaitseväe ametnikud soovisid, et relvajõudude vihakuritegude ja äärmusluse uurimise üksus alustaks uurimist meeste tualettruumides toimuva lokkava tampoonivandalismi asjus.

Naiste hügieenitarbed on Kanada kaitsejõudude kasarmute meeste tualettruumides kohustuslikus korras Justin Trudeau valitsuse käsul. Nii osutatud sõjaväe uurimisüksus kui riiklik prokuratuur lõpetasid uurimise tõendite puudumise tõttu, vahendab True North.

Ajakirjanike poolt välja nõutud dokumentidest selgub, et kaitsejõudude ametnikele valmistasid muret tualettruumidest kiirkorras kaduvad tampoonid ja hügieenisidemed. Hulgas sõjaväebaasides tuvastati, et tegemist on vandalismiga ja naiste hügieenitarbeid kas rikutakse või visatakse minema.

Algselt arvati, et naiste hügieenitarvete meeste tualettruumidest kadumise taga on suur nõudlus. "Nõudlus" oli nii suur, et nende varusid pidi täiendama mitu korda päevas.

Kui avastati, et naiste hügieenitarbed visatakse prügikasti, siis lõpetati meeste tualettruumides nende varude täiendamine. Tampooni- ja hügieenisidemete vandalismist teavitati sõjaväepolitseid. Sõjaväepolitsei otsustas, et sellised kaebused pole nende võimuvadkonda kuuluv teema ja ametlikku uurimist alustada ei saa.

Samamoodi otsustas teemat mitte uurida kaitsejõudude vihakuritegude ja äärmusluse üksus, mis pakkus välja, et probleemi saab lahendada "teiste vahenditega".

Toronto sõjaväepiirkonna üks ülemustest, major Robert P. Ryan kurjustas sõduritega, kes "kaasamise kohustusest" kinni ei pea:

"Teile ei pruugi meeldida, kuidas Kanada valitsus käseb selles asjas käituda. Kuid professionaalsete kaitsemeeskonna liikmetena te peate mõistma, et teil pole vaba arvamust valitsuste poliitikate teemal ja te peate täieliselt toetama oma kaitsemeeskonna kaasliikmeid. Meie garnisonis on soosegaduses ja sooliselt üle läinud (non-binary, transitioned) sõdureid."

Toimetas Karol Kallas