Tehisintellekt. Illustratsioon: Bigstockphoto

Kaks Jaapani tippettevõtet hoiatavad, et tehisintellekt (AI) võib põhjustada tulevikus kogu seni tuntud ühiskonnakorralduse täieliku kokkuvarisemise. Seda juhul, kui tehnoloogia arengut koheselt ei ohjeldata.

Nippon Telegraph and Telephone (NTT) ja Yomiuri Shimbun Group Holdings, mis on vastavalt saareriigi suurimaks telekommunikatsiooni ettevõtteks ning juhtivaks ajaleheks, avaldasid ühiselt tehisintellekti manifesti.

Manifestis hoiatatakse, et kui maailma suurtes riikides ei võeta kiiresti vastu õigusakte, ähvardab tehisintellekt "hävitada demokraatia" ja tekitada ulatuslikke ühiskondlikke rahutusi.

Viidates USA tehnoloogiahiidude poolt väljatöötatud tehisintellekti programmidele, hoiatatakse manifestis, et "[h]alvimal juhul võivad demokraatia ja ühiskonnakord totaalselt kokku variseda, mis sillutab teed sõdadele". 

Aruandes märgitakse, et AI tehnoloogia on loodud selleks, et haarata oma kasutajate tähelepanu, pöörates samas vähe tähelepanu moraalile või inimestele kuvatu tõetruudusele.

Keio ülikooli teadlaste juhtimisel kutsusid ettevõtted Jaapani valitsust üles võtma koheselt vastu uusi seadusi, et kaitsta valimisi ja Jaapani riiklikku julgeolekut tehisintellekti eest.

Toimetas Adrian Bachmann