Türgi president Recep Tayyip Erdogan Foto: Scanpix

Islamistist Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nõudis 30. septembril ÜRO peaassambleelt, et see ei pööraks tähelepanu julgeolekunõukogule ja võtaks Iisraeli vastutusele, sealhulgas vajadusel kasutades jõudu.

Erdoğan on Hamasi tuline toetaja, ta võrdleb Iisraeli tänast valitsust Adolf Hitleri omaga ja peab 2023. aasta 7. oktoobri rünnakuid iisraellaste vastu õigustatud vastupanuks, vahendab Breitbart.

"Nii, nagu Hitleri peatas inimkonna ühendus, peab ühinenud inimkond peatama [Binyamin] Netanyahu ja tema mõrvarite võrgustiku," arvab Erdoğan.

30. septembril peetud kõnes süüdistas Türgi president Iisraeli "julmuses ja barbaarsuses":

"Täna seistakse Palestiina eest ja Liibanoni toetamine tähendab inimkonna, rahu ja erinevate usundite kooseksisteerimise kultuuri eest seismist. Väike hulk äärmuslikke sioniste, keda pimestab verejanu ja viha, tahavad terve piirkonna [Lähis-Ida] ja maailma põlema panna. Meie ei nõustu sellise julmuse ja barabaarsusega mitte kunagi."

Erdoğan nõudis, et ÜRO peaassamblee võtaks Julgeolekunõukogust mööda minnes vastu Iisraeli hukka mõistva avalduse, mille juures arvestataks jõu kasutamisega.

"Täna Iisrael külvab oma massimõrva poliitikatega vaenu seemneid, mis kestavad mitmeid põlvkondi ja need, kes seda toetavad, on selle kuriteo kaassüüdlased. Järjest jõulisema riigiterrorismiga Iisrael mitte ainult ei õõnesta usku rahvusvahelisse õigusesse, vaid kahjustab ka seda toetavate riikide reputatsiooni," jätkas ta. 

Toimetas Karol Kallas