Austria Vabaduspartei juht Herbert Kickl Foto: Scanpix

Ungari politoloog Péter Dobrowiecki leiab, et Taylor Swifti Viini kontserdi terrorismihirmus ärajätmisel võis olla päris suur mõju Austria valimistulemustele.

Politoloogid üle maailma üritavad leida seletusi, miks Austria Vabaduspartei (FPÖ) võitis 29. septembril toimunud parlamendivalimised.

"Piisab kui mõelda mõne nädala tagustele sündmustele, kui mõned noored islamistid, kes muutusid äärmuslasteks Austrias, üritasid Viini Taylor Swifti kontserdil korraldada massimõrva, millel oleks võinud olla suur hulk ohvreid," vahendab Ungari-Saksamaa mõttekoja Institute of Mathias Corvinus Collegium (MCC) uuringutevaldkonna juhi Dobrowiecki sõnu ReMix

Ungari väljaandele Hirado antud intervjuus jätkas mõttekodalane: 

"See on küll üpris äärmuslik teooria, kuid lõpuks see mõjutas valimistulemusi. Austrias on varem toimunud terrorirünnakuid. 2020. aasta novembris tappis relvastatud välismaist päritolu maniakk Viini tänaval mitu inimest. Austrialased teavad, mida kujutab endast islamistlik rünnak ja nii on ebaõnnestunud terroristlikul rünnakul suurem kaal, kui oleks näiteks Ungaris või teistes piirkonna riikides."

"Inimestel on linnas ringi käies igapäevaselt silmitsi probleemidega. Vastavalt rahvastikustatistikale pole iga kolmas kuni viies Austria suurlinnas elav inimene Austria kodanik elik on sündinud välismaal. Iseenesest poleks tegemist probleemiga, aga kui sama suhe vaatab vastu kuritegevuse statistikas, eriti vägivaldsete kuritegude osas, siis Austria valijad oskavad asjad kokku panna," jätkas ta.

Dobrowiecki võrdles Saksamaa ja Austria läbi kukkunud lõimumispoliitikat ning osutas, et välismaise taustaga inimesed panevad mõlemas riigis toime üha rohkem kuritegusid ning probleemid äärmusliku islamismiga üha süvenevad.

Nii, nagu Saksamaal AfD puhul, aitasid FPÖ valimisedule kaasa just nooremad valijad. FPÖ-d toetas 18–34 aastaste vanuserühmas 27 protsenti hääletajatest, mida on märksa enam kui näitasid küsitlused. 35–59 aastaste hulgas kogus partei kokku 37 protsenti häältest. Põhjus, miks parteil veelgi paremini ei läinud, peitub asjaolus, et vanemad hääletajad toetasid ülekaalukalt peavoolu parteisid.

Austria noored on mänguväljakutel, koolides ja klubides igapäevaselt silmitsi massisisserände tagajärgedega. Viini algkoolide õpilastest on ⅓ moslemid ja paljud neist ei räägi Saksa keelt. Teiselt poolt näeb Austria vanem põlvkond sisserändajaid odava tööjõuna, kas siis hooldajana või aedniku ja koristajana ning läbikäimine sisserändajatega on väljaspool selliseid kontrollitud tingimusi piiratud.  

Saksamaa kohalikest ja Austria üldvalimistest järeldab Dobrowiecki, et Roheliste parteide hiilgeajad on möödas. "Tegemist oli nii Austrias kui Saksamaal lühikese ajaperioodiga [kui Rohelisi toetas rohkem inimesi] ja tänaseks on nende toetus kukkunud kaks korda. Kui mõned aastad tagasi toetas Rohelisi 18–20 protsenti valijatest, siis täna on nende toetus 9–10 protsenti. See tähendab, et kui parteil on olemas küll oma tuumikvalijad, linnades elav haritlaste keskklass, siis nende laiem valijabaas on kadunud."

Vaatamata FPÖ valimisvõidule partei valitsusse siiski pääseda ei pruugi. Austria "viisakad" parteid FPÖ-d ja eriti selle juhti Herbert Kicklit ei salli ja tõenäoliselt moodustavad valitsuse Austria Rahvapartei, Sotsiaaldemokraadid ja rahva rahulolematuse pealt häälte omastamiseks moodustatud uusliberaalne NEOS. 

Toimetas Karol Kallas