Pilt: Piqsels

Ettevõtja Indrek Neivelt tänab sotsiaalmeedias sotsialistist siseministrit Lauri Läänemetsa, et too oskas ilusti talle selgeks teha, et Eestis turumajandust enam pole.

Kolmandal oktoobril avaldas Eesti Rahvusringhäälingu uudisteportaal uudise, mis kandis pealkirja "Läänemets valitsuse majanduskabinetist: turumajanduse aeg on läbi". Eesti valitsus otsustas hakata iga kahe nädala tagant hakata panema toime nõndanimatatud "majanduskabineti" istungeid ja esimene neist leidis aset 3. oktoobril. Istungitel arutatakse, kuidas edendada Eesti majandust ja siseministrist Sotsiaaldemokraatliku Partei juhil Läänemetsal on üpris selge arusaam, kuidas seda teha. Tema sõnul on vähemalt Eesti majanduses toimunud põhimõtteline muutus ja ajad, kus turg asjad paika pani, on läbi:

"Täna kõik ootavad, et riik midagi teeks. Need ajad, kus me ütleme, et turg ise paneb kõik paika ja kõik juhtub iseenesest, need ajad on läbi. See on ka elav tõestus sellele, et valitsus peab reageerima, valitsus peab tegutsema ja mõnes mõttes peab valitsus neid majandusarenguid suunama.

Kolmkümmend aastat on Eesti majandusele vaadatud juhtimise koha pealt ühtemoodi, aga see on päris põhimõtteline muutus. Meil saab olema üle nädala valitsuskabinet ja tegelikult valitsus hakkab seda majandusarengut suunama üht- või teistmoodi. Natuke vähem, mõnes kohas natuke rohkem. Seda teevad ka päris paljud teised riigid."

Läänemetsa sõnumi peale tervitasid majandusteadlikumad inimesed sotsiaalmeedias saabuvat talongiajastut ja nimetasid nõndanimetatud majanduskabineti plaanikomiteeks.

Läänemetsa riikliku plaanimajanduse kava osas võttis sõna teiste hulgas Indrek Neivelt.

"Läänemetsa tuleb kiita aususe eest. Nüüd on vähemalt valitsuse majanduspoliitika avalikult välja hõigatud ja asi selge. Muidu minusugune ei saanud aru, kas turumajandus meil kehtib või mitte. Koolidesse poliitökonoomia ja elu läheb edasi. Kvoodid on. Varsti on tootmisplaanid. Ja siis … toidutalongid."

Päev hiljem Neivelt täpsustas oma sõnavõttu ja selgitas, et kuigi postitus võib paista iroonilisena, on selles irooniat kahjuks ainult natukene ja tegemist on siiski ainult olukorra kirjeldamisega.

"Olen sellest trendist korduvalt kirjutanud. Meil on bürokraatiat rohkem kui oli siis, kui meil oli plaanimajandus. Ametnikud teevad üha uusi seaduseid ja mõtlevad tõsimeeli, et nemad on turust targemad. Ettevõtjat ei või usaldada. Isegi siis kui ta on kolmkümmend aastat oma asju korralikult ajanud. Tuleb litsentseerida. Kontrollida ja tema otsustusõigust piirata," jätkas Neivelt.

Tema sõnul muudab olukorra hullemaks rohepööre selle regulatsioonide ja piirangutega.

"Kuna elu on piiridesse surutud, siis ettevõtjate tahe ette võtta on langenud. Koos sellega ka majandusaktiivsus. Ja nüüd siis püütakse rahalisi toetusi maksta nendele, kes tahavad midagi uut ette võtta. Ikka selleks, et majandus käigus hoida. Selles mõttes on Läänemetsal õigus. See ei ole turumajandus," leiab Neivelt

"Klassikaline turumajandus on vähenenud ka seoses vahendusplatvormidega. Sellest kõneleb palju Kreeka majandusteadlane Yanis Varoufakis, kes on andnud välja raamatu "Technofeudalism". Klassikalise majandusteaduse järgi kujuneb hind turul vastavalt nõudmisele ja pakkumisele. Varoufakise teooria järele määrab tänases olukorras hinna platvormi algoritm. See kõik viib kaubandussuhete muutumiseni. Müüjad ja ostjad ei kohtugi enam ning teenuste ja kaupade hinnad ei kujune enam nende omavahelises suhtluses. Tulemuseks on see, et müüjale jääb aina vähem raha ja neil on vähem vahendeid, mida investeerida või kogukonnaga jagada. Platvormid seevastu kasvavad ning maksavad täna mitte enam sadu miljardeid vaid triljoneid (Amazoni turuhind on 1.9 triljonit)," osutas ettevõtja tänase maailmamajanduse suurematele murekohtadele.

Postituse lõpus tänab Neivelt Läänemetsa, et too Eesti plaanimajanduse arutelu nii suure hooga käima tõmbas.

Toimetas Karol Kallas