Ukraina vabatahtlike pataljoni kurjategijatest värvatud väljaõppel Dnipro rajoonis, 22.06.2024 Foto: Scanpix

Käesoleva aasta juulis teatasid Poola peaminister Donald Tusk ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, et Poolas moodustatakse välisukrainlastest Ukraina leegion, millega on valmis ühinema miljon naist ja meest. Plaanist ei saanud paraku asja, kuna vabatahtlikke ei ole.

Ukraina leegioni väljaõppe lubasid tagada Poola kaitsejõud. Plaanist ei saanud paraku asja, kuna vabatahtlikke, kes tahavad leegioniga ühineda, ei ole, vahendab Poola kaitseministri sõnu ReMix.

"Me leppisime kokku, et Poolas moodustatakse ja õpetatakse välja Ukraina leegion. See moodustatakse vabatahtlikest, mis, järgides Ukraina-Poola-Leedu brigaadi eeskuju, annab Poolas elavatele Ukraina kodanikele võimaluse osaleda Ukraina kaitsmises," rääkis Zelenskõi juulis.

Ukraina presidendi jutust võis aru saada, et vastu oleks võetud iga viimanegi ukrainlane, kes oleks soovinud leegioniga ühineda.

"Ukraina leegion läbib Poolas väljaõppe ja see varustatakse ning relvastatakse. Iga Ukraina kodanik, kes otsustab leegioniga ühineda, saab sõlmida Ukraina relvajõududega lepingu," jätkas ta.

Kui hiljuti Poola kaitseministrilt Władysław Kosiniak-Kamyszilt päriti, kuidas Ukraina leegioni asutamine edeneb, siis ta vastas, et seni on liituda soovijaid liiga vähe, et Poola kaitsejõud saaksid neid välja õpetada.

"Alates septembrist oleme me ooteseisundis. Ukraina poole ootused olid väga kõrged. Nad arvasid et kokku saab vähemalt ühe brigaadi, ehk leegioniga ühineb mõni tuhat inimest. Vabatahtlikke siiski nii palju ei ole," jätkas kaitseminister. Kosiniak-Kamysz lisas, et Poola ei vastuta sõdurite värbamise, vaid ainult nende väljaõpetamise eest.

Juulis, NATO tippkohtumise ajal, kinnitas Poola välisminister Radosław Sikorski, et Ukraina leegioniga on avaldanud soovi ühineda mitu tuhat inimest.

"Meie riigis elab kuni üks miljon mõlemast soost ukrainlast ja mitu tuhat neist on juba ennast registreerinud, et soovivad ettevõtmises kaasa lüüa," rääkis Anne Applebaumi mees toona. Sikorski sõnul soovivad osutatud vabatahtlikud aidata oma kaasmaalasi, aga nad ei soovi sõtta minna ilma asjakohase väljaõppe ning varustuseta.

Ukraina leegioniga oodati ühinema nii Poolas kui teistes Euroopa riikdies elavaid ukrainlasi.

Toimetas Karol Kallas