Viktor Orbán pressikonverentsil, 8.10.2024 Foto: Scanpix

Alates juulist on Ungari Euroopa Liidu eesistuja ja peaminister Viktor Orbán tutvustab Euroopa Parlamendile eesistumise esimusi 9. oktoobri hommikul. Üheks olulisemaks Ungari tegevuskava punktiks on massisisserände piiramine. 

Orbán rääkis Ungari eesistumise esimustest ajakirjanikele 8. oktoobril. Peaminister pidi tutvustama Ungari eesistumise seisukohti juba septembrikuisel Euroopa Parlamendi Strasbourgi plenaaristungil, kuid toona jäi see üleujutuste tõttu ära, vahendab Euractiv

Orbáni sõnul on olukord massisisserändega täna hullem kui see oli 2011. aastal, kui Ungari oli esimest korda Euroopa Liidu ülemkogu eesitsuja.

"Euroopas käib sõda. Tõsised vastasseisud on idas ja Aafrikas ning tagajärjed on Euroopas tunda. Kõik rahvusvahelised vastasseisud võivad laieneda," rääkis ta.

Samuti pole Ungari peaministri hinnangul taandunud 2015. aastal alanud sisserändekriis ja Schengeni piirkonda ähvardavad turvariskid on väga tõsised.

Orbáni hinnangul peab Euroopa Liit muutuma, juhul kui see soovib lahendada sisserändekriisi.   

"Võib esitada igasuguseid sisserändepakte, kuid sisserännet on võimalik piirata ainult piiride kontrollimisega," osutas ta vajadusele jõulisema piirivalve järele.

Uus süsteem peaks takistama sisserändajatel piiride ületamist ja asüülitaotlused peaks vaatama üle enne Euroopa Liitu sisenemist. "Kui kellegi asüülitaotlus tagasi lükatakse, siis seda inimest ei tohiks Euroopa Liitu lubada," jätkas Orbán.

Juunis määras Euroopa Kohus Ungarile 200 miljoni euro suuruse trahvi, kuna riik ei luba ebaseaduslikke sisserändajaid üle oma piiri.  

Samuti kinnitas Orbán, et kui Ungarisse saabunud sisserändaja peaks tahtma minna näiteks Brüsselisse, siis riik aitab neid. Varem on peaminister lubanud kõik ebaseaduslikud sisserändajad Brüsseli peaväljakule toimetada.

"Alates 2015. aastast on kõik mind minu vaadete pärast [sisserände piiramine] idioodiks sõimanud. Kuid lõpuks on kõik minuga siiski nõus," leidis ta.

Toimetas Karol Kallas