Foto: Scanpix

Vabaühenduse Do No Harm koostatud andmebaasist selgub, et aastatel 2019–2023 said Ameerika Ühendriikides "sooravi" vähemalt 13 994 alaealist, kellest 5747 läbisid mingit laadi operatsiooni. 

Do No Harm (ära tee kahju, arstieetika aluspõhimõte) teadurid vaatasid üle Ameerika Ühendriikide tervisekindluse väljamaksed ja tuvastasid, et 5747 alaealise patsiendi peal pandi toime mingit laadi "sugu kinnitav" kirurgiline operatsioon, mille hulka kuulus nii kahe rinna ära lõikamine kui genitaalide "ümbertegemine". 8519 noorele kirjutati välja puberteeditõkestid ja/või hormoonide asendusteraapia. Ühtekokku kirjutati säherdusi retsepte välja rohkem kui 60 000 korral, vahendab New York Post

Nelja aasta jooksul läks laste ja noorte "sooravi" kindlustusele maksma üle 119 miljoni dollari. 

Do No Harm andmebaasis on 225 laste ja noorte "sooravi" pakkuvat haiglat.

Teadurite sõnul olid nad andmebaasi koostades "äärmiselt konservatiivsed", mille tõttu võivad selle laste "sooravi" numbrid olla tegelikkusest hulga väiksemad. 

Kas minu haigla muudab laste sugu? "Üle riigi asuvad haiglad seavad lapsi ohtu. Kasuta juuresolevat kaarti ja vaata, kas sinu haigla ohustab lapsi." Tumesinisega on märgitud ära osariigid, kus asuvad kõige jõhkramad laste "soomuutmise" asutused. Hallid on osariigid, kus on lubatud panna toime alaealiste "sooravi". Valgega on märgitud osariigid, kus alaealiste "sooravi" on keelatud Allikas: stoptheharmdatabase.com

Harvardi Ülikooli T.H. Chani Rahvatervise kool (Harvard T.H. Chan School of Public Health) avaldas juunis uuringu, miles väideti, et "sugu muutvate" ja "mitmekesise" sooga alaealiste peal sugu kinnitavaid kirurgilisi opoeratsioone Ameerika Ühendriikides tehakse kas vähe või üldse mitte. Do No Harm andmebaas lükkab Harvardi uuringu väited kõiges ümber.

Osutatud uuringus väidetakse lisaks, et alaealiste "sooravi" keelavad seadused süvendavad kallutatust soomuutjate ja mitekesise sooga inimeste suhtes ning nende haavatavust (stigmat).

Järgnevas graafikus on näidatud ära osariigid, mis kaitsevad lapsi vaimuhaigete vanemate – laste "sooraviks" on vaja vanemate nõusolekut – ja ebaeetiliste arstide eest.

Allikas: NPR

Toimetas Karol Kallas