Serbia armee. Foto: Scanpix

Serbia on otsustanud järgida naaberriigi Horvaatia eeskuju ning taastada samuti ajateenistuse 75-päevase baaskoolituse vormis kõikidele meestele, lisades analoogse vabatahtliku teenistuse võimaluse ka naistele, teatas Serbia president Aleksandar Vučić.

2010. aastal kaotatud kohustusliku ajateenistuse taaskehtestamist arutas Serbia armee peastaap esimest korda käesoleva aasta jaanuaris, kuna seda peeti kõige tõhusamaks viisiks reservvägede täiendamiseks ja noorendamiseks. Nimetatud sammu õigustati viidates piirkonnas kasvavatele pingetele, eeskätt seoses Kosovo ning Bosniaga.  

Serbia kindralstaap pidas kohustusliku teenistusena algselt vajalikuks nelja kuu pikkust teenistusperioodi, kuid president Aleksandar Vučić nõustus lühema, kahe ja poole kuu pikkuse perioodiga. Vučići arvates tuleks kohustuslik sõjaväeteenistus kehtestada sedasi, et see ei peletaks kodanikke ega sunniks neid riigist lahkuma. Serbia riigipea tunnistas, et 75 päeva on tõepoolest lühike periood, kuid see olevat „vähim, mida keegi saab oma riigi heaks ära teha".

Vučić lisas, et sõdurid saaksid teenistuse käigus ka rahalist toetust, mis koormaks küll Serbia riigieelarvet, kuid tasuks end mitmekordselt ära. Muuhulgas toonitas Vučić, et Serbia on jätkuvalt sõjaliselt neutraalne riik ja ei valmistu sõjaks. 

Serbia naaberriigis Horvaatias taastatakse kohustuslik ajateenistus alates 1. jaanuarist 2025. Ka teistes Euroopa riikides on ajateenistuse kehtestamine üha enam päevakorras. Saksamaal on kohustusliku ajateenistuse ideed pakutud korduvalt välja, kuid seni on kantsler Olaf Scholz selle tagasi lükanud. 

Prantsusmaa on kaalumas praeguse nn. „kerge ajateenistuse" kohustuslikuks muutmist, samas kui Madalmaad ja Rumeenia vaagivad samuti ajateenistuse taaskehtestamist ning Leedu ja Rootsi on vastavad sammud juba astunud.