Mounjaro kaalulangetusravim Pilt: asda.com

Ühendkuningriigi sotsialistist peaministri Keir Starmeri sõnul võib rasvunud ja ülekaalus töötute kaalulangetusravimitega süstimisel olla "väga oluline" mõju nii rahvatervisele kui majandusele.  

Starmeri sõnul vajab riigi tervisetenistus (NHS) rohkem raha ja selle probleemide lahendamiseks tuleb "mõelda teisiti", vahendab BBC.

Ühendkuningriigi terviseminister Wes Streetingi sõnul on kaalulangetusravimitel "elu muutev" mõju ja lisaks töötusele võib see vähendada ka haigena töölt eemal oldud päevi.

NHS-i viimane terviseuuring näitab, et 2022. aastal oli 22 protsenti Ühendkuningriigi elanikest rasvunud ja 64 protsenti hinnati ülekaaluliseks. Streetingi sõnul lähevad rasvumisest tingitud haigused NHS-ile aastas maksma 11 miljardit naelsterlingit.

Lisaks põhjustab rasvumine II tüübi diabeeti, millele NHS-il kulub aastas 10 miljardit naela ehk üheksa protsenti selle eelarvest.

Ühendkuningriigi valitsus alustas Suur-Manchesteri piirkonnas viis aastat kestva ravimipõhise kaalulangetamise katsetamisega ja seda proovitakse maailma suurima ravimitootja Lilly preparaadiga Mounjaro. Järgmise kolme aasta jooksul loodetakse langetada 250 000 inimese kaalu.

Mounjaro "pliiats", millest jätkub kuuks ajaks, maksab Ühendkuningriigis u 180 naelsterlingit ja esimene kuur võtab aega kaks kuni kolm kuud.

Streeting manitseb samas, et esmalt võiks inimesed järgida tervislikke eluviise ja "NHS ei saa lõpmatult ebatervislikke eluviise kinni maksta".

Rasvumiseksperdid peavad valitsuse kava siiski ebarealistlikuks. Ühendkuningriigis on miljoneid rasvunud inimesi, aga kaalulangetusravi spetsialiste jagub riigis aastas vaid 49 000 inimese ravimiseks. 

Vähemalt esialgu jagatakse kaalulangetusravimeid tööta inimestele väidetavalt nende "majandusliku kasu" järele ehk oskustöölised võivad seda saada eelisjärjekorras ja ametita inimesed peavad ootama kauem.

Toimetas Karol Kallas