Euroopa Komisjoni väärtuste ja läbipaistvuse volinik Vera Jourova väärteabe tõkestamise teemalisel pressikonverentsil, 5.06.2023 Foto: Scanpix

Ametist lahkuva Euroopa Komisjoni asepresidendi Věra Jourová sõnul pole üks maailma silmapaistvamaid ettevõtjaid Elon Musk võimeline tegema vahet heal ja kurjal.

Jourová, kes Komisjoni asepresidendi ameti kõrval kandis eelmises komisjonis hoolt Euroopa Liidu "läbipaistvuse ja väärtuste" eest, arvab Muski kohta, et "kuna inimesed on hakanud kurjust pidama suhteliseks, siis tema [Musk] aitab seda ennetavalt levitada. Ta on kurjuse promootor," rääkis ametist lahkuv Tšehhi poliitik Politicole

Liiduvabariikide väärtuste valvuri sõnul on suurte tehnoloogiaettevõtete "käes koletislik võim" ja lisas, et "ta kardab hirmsal kombel halbades kätes ilmavõrgu platvorme". 

"X on täna üks peamiseid juudiviha levitamise kanaleid," ja Jourová sõnul hoiatas ta liiduvabariikide siseministreid 15. oktoobril, et ilmavõrgu juudivaen võib tulvata päris maailma. 

Liidu läbipaistvuse järelvaataja pole ise Muskiga silmast-silma kohtunud, kuid teab, et "kõigist neist ülemustest, kellega ma olen kohtunud, on just tema see, kes pole võimeline tegema vahet heal ja kurjal."

12. juulil paljastas Musk Euroopa Liidu juhtkonna tegeliku palge ehk milles seisneb tema "kurjus" ja teiste ülemuste "headus":

"Euroopa Komisjon pakkus X-ile ebaseaduslikku salakokkulepet: kui X tsenseerib inimeste postitusi ja sellest kellelegi ei räägi, siis nemad (Euroopa Komisjon) X-i trahviga ei karista.

Teised platvormid olid sellise kokkuleppega nõus.

X ei olnud."

Euroopa Liidu määruste kohaselt saab Euroopa Komisjon karistada suuri digiplatvorme juhul, kui need Komisjoni sõna ei kuula ja näiteks sisu ei tsenseeri, kuni kuue protsendi aastakäibe suuruse trahviga. Sotsiaalmeedias levivad kuuldused, mida pole ümber lükanud Euroopa Komisjon, Musk, ega teised X-i esindajad, et Euroopa Komisjon kavatseb X-ile sõnavabaduse eest lajatada "täie rauaga" ja trahvi arvestamisel ei võeta arvesse mitte ainult X-i aastakäivet, vaid loendisse lisatakse veel Space X-i, Tesla ja teiste Muski ettevõtete käibed. Ehk X-i tsensuuri eiramise trahv soovitakse määrata kõigi Muski valduses olevate ettevõtete käivete pealt kokku.

Musk arvas Jourová intervjuu peale: "Věra Jourová on banaalse bürokraatliku kurjuse kehastus." 

Tšehhi tsensor eemaldub Komisjoni ametist lahkumise järel väidetavalt poliitikast ja asub tööle Praha Karli Ülikooli õppejõuna ning mingisuguses administratiivses ametis.

Toimetas Karol Kallas