Ouagadougou katedraal Burkina Fasos. Foto: Wikimedia Commons

Islamiterroristid tapsid 150 inimest Burkina Fasos, nende seas oli ka palju kristlasi. Augusti lõpus tapeti Barsalogho linnas veel vähemalt 400 inimest.

Islamiterroristide rünnak leidis aset 6. oktoobril Manni linnas Lääne-Aafrika riigi Burkina Faso idaosas. Kohalikud mässulised on mitmete kuude jooksul suurendanud oma brutaalsust ja oma soovi levitada õudu, mis on neil võimaldanud kontrollida umbes poolt riigi territooriumist, vahendab Catholic News Agency.

Hoolimata tapatalgutest, mida sealsed kristlased nimetavad "enam kui kohutavateks", ütlesid kohalikud usklikud, et "isegi kui terroristid põletavad kõik, ei põleta nad meie usku!"

Kohalike allikate sõnul lõikasid terroristid esmalt läbi telefoniside ning ründasid seejärel turgu, kuhu paljud olid kogunenud pärast pühapäevast jumalateenistust. Terroristid tulistasid valimatult turul viibinud inimeste pihta, rüüstasid poode ning süütasid mitmeid hooneid, kuhu mõned ohvrid elusalt sisse põlesid.

Terroristid naasid järgmisel päeval ja ründasid meditsiinitöötajaid ning tapsid haavatuid, kes said arstiabi. 8. oktoobril tulid nad uuesti linna ning tapsid seekord kõik mehed, keda neil õnnestus leida.

Paljud ohvritest olid pärit ümberkaudsetelt aladelt ning olid sarnaste rünnakute eest otsinud pelgupaika Manni linnast. Kohaliku preestri sõnul on alates eelmise aasta maist nende juurde põgenenud umbes 2000 inimest, kellede seas oli nii katoliiklasi kui ka moslemeid.

"Kui äärmuslased saabuvad, siis nad tapavad kas kogu elanikkonna või tapavad suvaliselt mõned inimesed, et näidata, et neil on tõsi taga, ning sunnivad ülejäänud elanikud enne öö saabumist minema oma kodudest välja," kirjeldas isa André Poré.

Fada N'Gourma piiskopkonna piiskop Pierre Claver Malgo saatis 9. oktoobril oma preestritele, munkadele ja nunnadele ning ilmikkatoliiklastele sõnumi, milles nimetab rünnakuid "barbaarseteks" ning väljendab "siirast kaastunnet kõikidele leinavatele perekondadele".

Ta lisas samuti, et igasugune oht inimväärikusele ja elule peab puudutama kiriku südant ning rõhutas, et ei tohi siiski kaotada lootust parema tuleviku osas.

Burkina Fasos esineb kõige rohkem äärmuslaste poolt sooritatud vägivalda kogu Kesk-Aafrika Saheli piirkonnas. Lisaks Manni linnas toime pandud rünnakutele tapeti islamistide poolt ka vähemalt 400 inimest Barsalogho linnas augusti lõpus.

Isa Poré sõnul edendab katoliku kirik aga endiselt rahu ja vendlust kristlaste ja moslemite vahel: "Me oleme ühtsed ning korraldame veel palju uskudevahelisi kokkusaamisi. Aidates neid, kes on oma kodukohtadest põgenenud, ei erista kogudused usulisi gruppe ning see on avaldanud moslemitele muljet ning tugevdanud meie sidemeid."

Toimetas Martin Vaher