Foto: bigstockphoto.com

Florida katoliku piiskopid kutsuvad osariigi elanikke hääletama referendumil rekreatsioonilise kanepi ehk marihuaana legaliseerimise vastu, samal ajal kui mõlema poole aktivistid kulutavad oma kampaaniatele miljoneid dollareid.

Osariigi põhiseaduse 3. parandus legaliseeriks Floridas rekreatsioonilise kanepi kasutamise 21-aastaste ja vanemate elanike jaoks. Ühtlasi on tegemist kõige kallima kanepi teemalise kampaaniaga Ühendriikide ajaloos, vahendab Catholic News Agency.

Kanepi legaliseerimise toetajad on alates septembri lõpust kulutanud oma kampaaniale enam kui 90 miljonit dollarit ning kanepi seadustamise vastased on kulutanud selle tõkestamiseks üle 14 miljoni dollari.

Ettepaneku toetamise korral muudetaks osariigi põhiseaduse kümnendat artiklit, mis praegu juba võimaldab Florida elanikel kasutada meditsiinilist marihuaanat. Kanepi legaliseerimist pooldava leeri võidu korral lisataks artiklisse lõik, mis võimaldab kanepit tarvitada ka "isiklikul otstarbel".

Kui referendum päädib 5. novembril kanepiaktivistide võiduga, siis tohiks tulevikus iga 21-aastane ja vanem isik Floridas omada kuni 3 untsi ehk 85 grammi kanepit.

Selleks, et muuta osariigi põhiseadust rahvahääletusega, peavad seadusemuudatuse pooldajad saama hääletajatelt vähemalt 60-protsendilise toetuse. Mõned küsitlused näitavad, et kanepiaktivistidel õnnestub vajalik toetus saada, kuid teised küsitlused näitavad, et neil ei õnnestu siiski vajalikku rahva poolehoidu pälvida.

Katoliku piiskopid hoiatavad kanepi suurema kasutamise ja ohtude eest

Kanepi legaliseerimise tugevate vastastena on esile kerkinud ka Florida Katoliku Piiskoppide Konverents (Florida Conference of Catholic Bishops, FCCB) koos osariigi mitmete piiskopkondadega.

"Marihuaana legaliseerimine muudab selle kättesaadavamaks, eemaldab sellega seotud kriminaalsed karistused ja häbimärgistamise ning loob mulje, nagu oleks seda ohutu kasutada," seisab FCCB poolses avalduses.

"Kokkuvõttes tõstavad need tegurid viimselt selle narkootikumi kasutamist kuni 20% täiskasvanute puhul," ütlevad piiskopid, viidates ühele 2023. aasta uuringule.

Piiskopid juhtisid murelikult tähelepanu ka sellele, et mõnede kanepitoodete THC tase on kõrgem kui toodetel, mida müüdi eelnevatel kümnenditel. THC on kanepi psühhoaktiivne komponent, mis tekitab narkojoobe.

Piiskopid hoiatavad, et see võib süvendada selle narkootikumi tarbimise mõju ning tuua kaasa näiteks koordinatsiooni kadumise, pärsitud otsustusvõime ja halvenenud aju funktsioneerimise aine mõju all olles.

Nad toovad välja ka mure pikaajaliste mõjude osas arenevale ajule ning juhivad tähelepanu ohtudele, mida kanepi tarvitamine rasedate puhul kujutab sündimata lastele.

Piiskoppide avaldus viitab ka katoliku kiriku katekismusele (punkt number 2291), mis õpetab, et "narkootikumide kasutamine põhjustab väga rasket kahju tervisele ja inimelule" ning nimetab droogide kasutamist väljaspool arstlikku ravi "raskeks kõlbeliseks eksimuseks".

Florida piiskopid viitavad ka ühele paavst Franciscuse tsitaadile, milles ta nimetab narkootikume "kurjadeks" ning ütleb, et narkootikumide osas ei saa teha järeleandmisi ega kompromisse ning kutsub üles ütlema "ei" igasugusele narkootikumide kasutamisele.

FCCB kõneisiku sõnul on piiskopid jaganud oma avaldust preestrite ja kogudustega ning on valmis ka sellel teemal avalikult sõna võtma.

Samas ei toeta ei piiskoppide konverents ega ka piiskopkonnad rahaliselt kanepivastast kampaaniat.

Lisaks kanepireferendumile on Florida elanikel võimalik hääletada ka selle üle, kas sätestada osariigi põhiseaduses õigus abordile. Ka sündimata laste tapmisele põhiseadusliku õiguse andmiseks on vaja saada rahva 60-protsendiline toetus. Küsitluste kohaselt on tulemus veel lahtine.

Toimetas Martin Vaher