Iraagi suursaadik Vatikanis, Habeeb Al Sadr, hoiatab, et Islamiriigi „kriminaalide jõuk“ on võtnud sihikule paavst Franciscuse tema Albaania ja Türgi visiitide eel.

Vatikani hoiatati, et paavst Franciscus on Islamiriigi äärmuslaste poolse atentaadikatse ohus sellel nädalavahetusel toimuva visiidi eel islamienamusega riiki.

Samal ajal kui 77 aastane paavst valmistub ühepäevaseks Albaania visiidiks pühapäeval, ütles Iraagi suursaadik Püha Tooli juures, et eksisteerib tõsiseltvõetavaid ähvardusi paavsti elu vastu.

Suursaadik lisas, et Rooma-Katoliku Kiriku juht võib samuti olla haavatav oma Türgi visiidil novembris.

Islamiriigi džihhadistid on viimastel nädalatel hoobelnud, et tahavad oma kalifaati laiendada kuni Roomani, lääne kristluse südameni, ning on rääkinud oma musta lipu heiskamisest Püha Peetruse basiilika tippu.

Habeeb Al Sadr ütles, et on ka viiteid üksikasjalikematest ähvardustest paavst Franciscuse vastu, kes avaldas hiljuti oma poolehoidu USA ja tema liitlaste tegevusele Islamiriigi pealetungi peatamises Süürias ja Iraagis.

„See, mida isehakanud Islamiriik on välja kuulutanud, on üheselt mõistetav – nad tahavad paavsti tappa. Need ähvardused paavsti vastu on usutavad,“ ütles suursaadik teisipäeval Itaalia väljaandele La Nazione.

„Ma usun, et nad võivad üritada teda tappa mõne välisreisi ajal või isegi Roomas. Mitte kõik Islamiriigi võitlejad ei ole araablased, nende seas on ka kanadalasi, ameeriklasi, prantslasi, britte ning ka itaallasi. Islamiriik võib kasutada kedagi neist, et korraldada terrorirünnak Euroopas.“

Suursaadik ütles, et paavst muutis ennast sihtmärgiks, kuna rääkis Süüria ja Iraagi kristlaste inimõiguste rikkumistest ning samuti oma toetuse pärast USA katsetele Islamiriigi peatada.

„Sellistes olukordades, kus eksisteerib ebaõiglane agressioon, on agressori peatamine õigustatud,“ ütles paavst tagasilennul eelmisel kuul toimunud visiidilt Lõuna-Koreasse. „Kuid ma toonitan, et „peatamine“. Ma ei ütle pommitamine ega temaga sõdimine, vaid eelkõige peatamine,“ lisas ta.

Suursaadik, kes on viibinud Roomas neli aastat, ütles et „see kriminaalide jõuk ei tee vaid pelgalt ähvardusi – Iraagis on nad juba rüvetanud ja hävitanud šiiitliku usu mõningaid kõige pühamaid paiku. Nad on rünnanud jeziidide ja kristlaste pühakodasid. Nad on kuulutanud, et kõik kes ei ole nende poolt, on nende vastu. Pöördu või saa tapetud. Ja nad ka teevad seda – see on genotsiid.“

Vatikan on aga hoiatuse tähtsust kahandanud, öeldes, et nad ei ole saanud usaldusväärseid andmeid selle kohta, et paavsti elu oleks ohus, mistõttu ei muuda paavst oma igapäevast rutiini ega loobu oma Albaania visiidist.

„Ei eksisteeri mingeid otseseid ähvardusi ega ohte, mis muudaksid paavsti käitumist või reisi korraldust,“ ütles Vatikani pressiesindaja isa Federico Lombardi. Ta lisas, et oma pühapäevase reisi käigus Albaania pealinna Tiranasse pühitseb paavst missat linna peaväljakul ning sõidab tavapärasel viisil ringi avatu katusega paavstimobiilis.

Paavst ei taha, et tema ja rahva vahel oleks „mingeid takistusi“.

Albaania reisi jaoks ei võeta kasutusele mingeid täiendavaid turvameetmeid, hoolimata eelnevatest hoiatustest, et Süüriast ja Iraagist koju naasnud Albaania džihhadistid kavandavad rünnakut.

Vatikani julgeolekutöötajad on ühepäevase visiidi eelselt „rahulikud“, ütles isa Lombardi.

Albaania külastuse eesmärgiks on tähistada sealset kristluse taassündi, pärast seda, kui religioonid Enver Hoxha kommunistliku režiimi all põrmustati, ning demonstreerida, kuidas katoliiklased, õigeusklikud ja moslemid kolme miljoni elanikuga riigis harmooniliselt koos elavad.

Karmikäeline diktaator Hoxha kuulutas 1967. aastal Albaania esimeseks ateistlikuks riigiks maailmas ja lubas katoliiklaste tagakiusamist.

Paavsti visiit Türki, mis sisaldab sündmusi Ankaras ja Istanbulis, peaks aset leidma 29. ja 30. novembri.

Allikas: telegraph.co.uk