Tuulikud lammaste taustal Canberra lähistel. Foto: David Gray, Reuters/Scanpix

Austraalia peaministri Malcolm Turnbulli sõnutsi räsivad tuulepargid riigi vooluvõrku ning õõnestavad energiajulgeolekut.

Turnbull kõneles olukorras, kus tuuleenergia tarnete "tormilised kõikumised" Lõuna-Austraalia osariigis põhjustasid septembri lõpus elektrikatkestuse, mis puudutas 1,7 miljonit inimest.

Lõuna-Austraalia saab 41 protsenti oma elektrist tuule, päikese ja teiste nn roheliste allikate kaudu, vahendab The Daily Caller.

Tekkinud ebastabiilsuse tõttu katkestasid ka teised osariigid oma ühendused Lõuna-Austraaliaga, mis pimenes kui Põhja-Korea.

Lõuna-Austraalia on olnud elektrivarustusega hädas juba alates juulist, mil seal suleti viimased töökindlad söel töötavad elektrijaamad.

Nagu hoiatavad sõltumatud eksperdid, on vooluvõrkudel seda keerulisem heitlikku tuuleenergiat vastu võtta, mida suuremaks muutub selle maht. Oma olemuselt on tuuleenergia väga katkendlik ega lange ajaliselt kokku kellaaegadega, mil voolu kõige rohkem vaja on.

Lõuna-Austraalia elektrikriis on oluliselt kergitanud elektrihindu. Mitmed osariigi suurfirmad on ähvardanud töö seisma panna, kuniks hinnad normaliseeruvad.

Aastail 2007 – 2012 kerkis elektri hind Austraalia majapidamiste jaoks enam kui 40 protsenti. Just sel perioodil pakkus valitsus tuuleenergia juurutamiseks heldelt toetusi.

Nendes Austraalia osariikides, kus kasutatakse rohkesti tuuleenergiat, on elektri hind teistest osariikidest ligi poole kõrgem.