Ungari politseinikud lähevad läinud aasta 8. veebruaril Serbia piiri lähistele metsa illegaale otsima. Foto: Scanpix

Pikemas Saksa ajalehele Welt am Sonntag antud intervjuus andis Ungari peaminister Viktor Orbán mõista, et Euroopa ja Euroopa Liit ei ole üks ja seesama asi.

Pareerides ajakirjaniku avaküsimust, miks ta Euroopa Liidu liikmesriigi liidrina kogu aeg "Brüsseliga" pragab, ütles Orbán, et "siin on [tõesti] vastuolu."

Kuid ta selgitas, et "Euroopa ei ole Brüsselis, vaid Berliinis, Budapestis, Varssavis ja Pariisis," vahendab Breitbart.

"Ma ei praga mitte Brüsseliga, vaid Brüsseli poliitikute ja bürokraatidega, kes käituvad otsekui oleks nad impeeriumi naba."

Orbáni sõnutsi tahab Ungari valitsus sellist Euroopa Liitu, mille parlamendi volitused oleksid piiratud, kus Euroopa Komisjon ei teeks poliitikat, vaid seisaks pigem lepete kaitsel, ning liikmesriikide valitsusjuhtide ülemkogu oleks tugev.

Peaminister kritiseeris viisi, kuidas Euroopa Liit eurooplaseks olemise ümber on defineerinud, ning eriliselt seda, kuidas tahtlikult on unustatud nii Euroopa kristlik pärand kui rahvuskultuuride rikkused.

Ühtlasi valitseb Ida- ja Lääne-Euroopa vahel arusaamatus liberaalse demokraatia ja õigusriigi osas, ütles Orbán. Kui ungarlased räägivad "traditsioonilist ja otsest keelt," siis lääs näeb end postrahvusliku ja postkristlikuna, mis nende arvates ongi "liberaalne" ja "õigusriik".

"Meie seda ei taha," ütles Orbán. "Meie tahame oma rahvuslikku ja kristlikku identiteeti."

Immigratsiooni osas jäi Orbán kõikumatult kindlaks oma seisukohale, et tegemist on riikliku suveräänsuse küsimusega, mida väljastpoolt peale suruda ei saa ega tohi.

"Me ei lase Brüsselil endale öelda, keda meil sisse tuleb lasta," selgitas Orbán ning lisas, et Ungari enda asi on otsustada, kes Ungari pinnal viibida võib.

Probleemi juur on Orbáni arvates Euroopa Liidu suutmatus oma välispiiri kindlustada – mis on aga absoluutselt eluline Schengeni leppe toimimiseks.

Orbán tunnistas, et diktatuuri alt tulnutena väärtustavad madjarid liikumisvabadust väga, kuid kinnitas: "Kui me aga välispiiri kaitsta ei suuda, siis tuleb meie sisepiirid kinni panna."

Orbán: inimõiguste printsiibist ei tulene rahvusliku enesetapu kohustust