Mariandra Heunis ja tema lapsed elasid üle öise rünnaku. Tema abikaasa, laste isa, kahjuks mitte. Mariandra mees tapeti nende Pretoria lähedases kodus, Lõuna-Aafrika Vabariigis. Selliseid õudusi kutsutakse sealmail "talurünnakuteks", mis on ühe vähemusgrupi talunike vastu suunatud kallaletung, maal mille ajalugu saadab pikk võitlus rassi- ja maa pärast, kirjutab Daily Caller.

Mariandra, tema abikaasa ja nende kolm väikest tüdrukut magasid kui majja tungisid kaks relvastatud kurjategijat. Naine oli kaheksandat kuud rase ja nende poega tema abikaasa Johann Heunis ei näinud. Mariandra sünnitas viis päeva peale abikaasa matmist.

"Te kuulete sellistest verdtarretavatest lugudest ja loodate, et teiega mitte kunagi nii ei juhtu," räägib Mariandra viidatud intervjuus. "Mingil põhjusel sa loodad, et sinuga nii ei juhtu. Kuni see leiab aset."

Lõuna-Aafrika Vabariigi valitsus eitab probleemi. Uudistekanalid nagu BBC ja Washington Post naeruvääristasid president Trumpi kui see sellistest õudustest 2018. aasta augustis Twitteris säutsus. Ometigi näitab statistika, et kui 2012. aastal oli rünnakuid alla 200, siis 2018. aastal oli neid 400. Samal ajal LAVi president ja tema partei on lubanud jätkata konstitutsiooni muudatustega, mis lubavad maa konfiskeerimist valgetelt afrikanerite talunikelt –buuridelt – ja selle jaotamist mustadele aafriklastele.

"Valitsus selliseid sündmusi ei tunnista," räägib Mariandra.

"LAV-is valitseb õhkkond, milles vägivalda romantiseeritakse, aktiivselt, kuni presidenini välja," kirjeldab olukorda AfriForumi asejuht Ernst Roets. "Vägivalda romantiseeritakse ja seda õhutatakse." AfriForum on afrikanerite õiguste eest seisev organisatsioon ja üks mitmest, mis tegeleb LAV-i talurünnakute statistika kogumisega.

Käesoleva aasta esimese kuue kuu seisuga toimus 184 rünnakut talude vastu ja tapeti kakskümmend buuri.

Selle asemel et inimesi rassivägivalla ja süstemaatilise hävitamise eest kaitsta, kargas Sotsiaaldemokraatidega Sotsialistlikus Internatsionaalis "ühe laua taga istuv" Aafrika Rahvuskongress (Nelson Mandela loodud partei) peale Trumpi säutsu USAle kallale. Süüdistavas säutsus seisab: "Me kategooriliselt eitame sellist tõlgendust ja selline käsitlus lõhestab meie rahvast ning tuletab meile meelde meie koloniaalset minevikku."

Lääs buure ei kuula. Veel vähem kaitseb. Loomulikult tundub see neile ebaõiglasena. Kes neid aga kuulab, on Venemaa.

Koostas Karol Kallas.