Pilt: Objektiiv

USA ülikoolide ametnikud ja aktivistid on marus äärmusvasakpoolsuse vastase kampaania peale, mille käigus on ülikoolidesse kleebitud plakateid ja levitatud lendlehti sõnumiga "tore on olla valge", kirjutab Karol Kallas. 

Sealjuures on ülikoolide vasakäärmuslikud juhtkonnad nii raevus, et sõnavabadus (1. põhiseaduseparandus) soovitakse ära unustada ja kutsutakse appi jõustruktuure, et need "süüdlased" vangi paneksid, vahendab National File.

Kampaania sõnumiga "Tore on olla valge" (It's OK/Okay to be White) käivitati 2017. aastal 4Chan keskkonnas ja selle eesmärgiks on näidata, et progressiivsed vasakaktivistid on tegelikult totalitarismiihalejad ja neid ajab pöördesse ka kõige süütum sõnum.

"Tore on olla valge" sõnumi meelsus või sisu on mitmeti mõistetav. 4Chani naljahammaste peamiseks eesmärgiks on ilmselt üha rajuprogressiivsemaks muutuvas vaimses õhkkonnas – progressiivide üks koledamaid loosungeid on näiteks "tulevik on (must ja) naiselik" (The Future is Black and Female) – kinni jooksnud aruga aktivistide õrritamine. Kuid loosungit võib võtta ka progressiivse tuhandete vähemuste õilistamise ja üha suuremaks muutuva "valge süü" kontekstis valgenahaliste inimeste lohutamisena, et "selles ei ole midagi halba, kui te olete valged".

4Chanil ja "tore on olla valge"-lendlehtede levitajatel on õnnestunud progressiivid tõsiselt pöördesse ajada. National File'i käsutuses on tabel, milles loetletakse enam kui 150 juhtumit, kus ülikoolid nõuavad viidatud sõnumi levitajate ranget karistamist.

Mingil põhjusel on aktivistid ja peavoolumeedia kuulutanud sõnumi "Tore on olla valge" rassistlikuks ja valgeülimuslikuks (white supremacist).

Näiteks Lääne-Connecticuti Osariigi Ülikooli rektor John B Clark üllitas 1. novembril paljusõnalise ja äkilise sõnakasutusega avalduse, milles palus kõigil pealtnägijail "vihaga täidetud lendlehtede ja loosungite levitajad koheselt ülikooli politseile üles anda".

National File poole pöördus anonüümsena ka üks "tore on olla valge" kampaania osalisi:

"Esmalt ma tahan tänada kõiki, kes on üle maailma "tore on olla valge" plakatikampaanias osalenud. Eriti neid, kes on pidanud selle juures riskima riigipoolse poliitilise tagakiusamise ja Antifa-laadsete vasakterroristide (kes tihti teevad ära riigi musta töö) vägivallaga.

Üks julge hing levitas selliseid plakateid isegi Lõuna-Aafrika Vabariigis, kus valitsuse käsul võetakse valgetelt talunikelt ilma kompensatsioonita ära nende põllumaa ja neid mõrvatakse ning toimub valgete etniline puhastus. Viidatud olukorrale LAV-is juhtis tähelepanu ka president Trump oma 2018. aasta 22. augusti säutsus.

Meie globaalsel plakatikampaanial pole keskset juhtimist. Isiklikult mina olen alates 2017. aastast igal aastal pühendanud sellele hulgaliselt aega.

Tavaliselt seisneb meie tegevus meemide loomises ja inimeste kaasamises ning motiveerimises. Samuti tuleb tegeleda vaskäärmuslaste sabotaažiga."

Sõnavabaduse aktivisti sõnul on "tore on olla valge" kampaania üheks eesmärgiks "panna peavoolumeedia, ülikoolid ja muidu vasakpoolsed plakatitele negatiivselt reageerima, millega soovitakse näidata, et nad vihkavad valgeid inimesi (sealhulgas iseennast)."

"Kui nende ülereageerimine toob kaasa süütu ja seadustega kaitstud kõne orwellilikud politseiuurimised, siis see paljastab ka vasakpoolsete totalitaarse olemuse."

Aktivist põhjendas "tore on olla valge" sõnumit veel:

"Plakatikampaania eesmärgiks on öelda otse valgetele inimestele, et see on tore, millised nad on. Valgetel inimestel on õigus olemas olla ja nad ei ole vaatamata vasakpoolsete propagandale olemuslikult kurjad või rõhuvad.

Kampaania pikaajaliseks eesmärgiks on vasakpoolsete toetuse vähendamine nende rassiviha ja totalitaarsuse avalikustamise kaudu. Kampaaniaga soovitakse vasakpoolsed võimult tõugata ja vabastada rahumeelsete vahenditega ülikoolid, peavoolumeedia ning ülejäänud institutsioonid nende küüsist."