Endine peaminister ja suurärimees Tiit Vähi. Foto: Scanpix

Endine peaminister ja suurettevõtja Tiit Vähi ütles Eesti Päevalehele antud intervjuus, et "Venemaa ei taha mingil juhul Eestit ja Balti riike vallutada, olen selles täiesti kindel."

Vähi sõnul on Lääneriikide ülbus mänginud tänase Venemaa kujunemises olulist rolli ning oluline on teadvustada, et tänapäeva maailm on mitte ühe-, vaid mitmepooluseline.

"Ameerika Ühendriigid, Hiina, Venemaa, Euroopa Liit. Venemaa on tähtis jõukese. Me ei saa enam tagasi ühest keskmest juhitud maailma – ja mitte Venemaa, vaid Hiina pärast. Tuumasõjata ei muutu maailm selliseks, et seda Washingtonist juhitaks," selgitab ta.

Endise peaministri hinnangul on Eestis tehtud suuri vigu sõjahüsteeria üleskütmisel ja praegugi leiavad Eestis aset sündmused, mis mitte ei leevenda pingeid, vaid krutivad neid üles.

Hiljuti lugesin, et Tallinna kohal lendas tuumapommitaja. Mida kuradit see lendab seal, tuumapommitaja ei ole ju kaitse-, vaid ründerelv?

"Minul on sõjahirm. Räägime Hispaania hävitaja väljatulistatud raketist, mis justkui haihtus. Aga see ju ei aurustunud? Ja hiljuti lugesin, et Tallinna kohal lendas tuumapommitaja. Mida kuradit see lendab seal, tuumapommitaja ei ole ju kaitse-, vaid ründerelv? Kas see ei tekita hirmu? Muidugi tekitab, aga kelle poole ma pöördun?" arutleb ta.

Kui Eesti soovib reaalselt suhetes Venemaaga pingeid leevendada ja konflikte vältida, siis on Vähi hinnangul oluline naaberriigiga suhelda.

"Hakkame suhtlema. Nii, nagu mina suhtlesin ja Kersti Kaljulaid suhtles. Peaminister peaks kohtuma Medvedeviga – Medvedev on ikka inimene, ta ei ole karu. Pole vaja karta, Soome president ja peaminister ei karda," toonitab Vähi, juhtides ühtlasi tähelepanu, et külma sõja vaim on praegu suurem kui kunagi varem.

"Ainuke vahe, et omal ajal oli külma sõja front meist tuhat kilomeetrit lääne pool, praegu on see Narva jõel. Me ei lahenda seda küsimust relvade ja tapatalguga, peame selle lahendama teisiti," rõhutab ta.

Toimetas Varro Vooglaid