Justin Trudeau Toronto Pride paraadil 28.06.2015. Foto: Scanpix

Kanada föderaalvalitsus plaanib seadusega ära keelata omasooiharuse ja soolise segaduse ravi ehk seksuaalse kalduvuse ümberpööramise teraapia. Kui seadus vastu võetakse, saab Kanadast maailma neljas riik, kus omasooiharuse ja soolise segaduse meditsiinilise probleemina käsitlemine on keelatud.

Kanada justiitsministri ja peaprokuröri David Lametti sõnul on ümberpööramisteraapia (conversion therapy) julm protseduur, mis võib kaasa tuua elukestva trauma ja seda eriti noorte inimeste puhul," vahendab Deutsche Welle.

"Ümberpööramisteraapia tõhususe on kahtuse alla seadnud ja valeks tunnistanud arstid ja tervishoiuorganistasioonid nii Kanadas ja Ameerika Ühendriikides kui üle kogu maailma. Sellel pole mingit teaduslikku ega faktilist alust," jätkas minister.

Viidatud teraapia seisneb üldjoontes oma soo suhtes segaduses (gender dysphoria), mõlemat sugu seksuaalpartneritena kasutavate, mees- ja naishomoseksuaalide allutamises kindla suunitlusega käitumis- ning vaimsele teraapiale. Seaduse algatajate kinnitusel kujutab selline teraapia ravitavate vaimsele ja emeotsionaalsele tervisele ning füüsilisele heaolule suurt ohtu.

Uue seadusega keelatakse sellise teraapia pakkumine alaealistele, selle eest raha küsimine ja reklaamimine. Samuti keelatakse Kanada alaealistele nimetatud teraapia tegemine välismaal.

Omasooiharuse ravimise teraapia keeld on üks Kanada peaministri Justin Trudeau 2019. aastal toimunud  valimiste lubadusest. Peaministri liberaalse partei seaduseelnõud toetavad ka Uued Demokraadid ja Roheline Partei.

Kui seadus vastu võetakse, saab Kanadast Brasiilia, Ecuadori ja Malta kõrval neljas riik, kus omasooiharusest ravimise teraapia on keelatud. Ameerika ühendriikides on selle keelanud mitmed osariigid, nagu näiteks demokraatide võimu all olevad California, New York ja Colorado.

Kui C-8 nimeline seaduseelnõu seaduseks saab, siis on Lametti sõnul tegemist omas valdkonnas maailma kõige progressiivsema ja laiaulatuslikuma seadusega.

2020. aasta suvel jõustub omasooiharuse ravi keelustav seadus Saksamaal.

Toimetas Karol Kallas