Väidetavalt maailma üks teravamaid kastmeid "Kohtu oma loojaga", mille Scoville'i tulisuse ühikute arv on kuus miljonit Pilt: manofmany.com

Arstide ja ekspertide sõnul võivad teravamat sorti kastmed ja snäkid põhjustada piinavaid kõrvetisi ja kõhukrampe ning isegi tuua kaasa surmaga lõppeva südamerabanduse.

Väidetavalt maailma kõige piprasemaid krõpse tootev ettevõte Paqui korraldas alates 2016. aastast sotsiaalmeedias klientidele kirstukujulisse hoiatussiltidega varustatud karpi pakendatud eriti vürtsikate suupistete "ühe krõpsu väljakutse", vahendab Daily Mail.

Pilt: foodsafetynews.com

Möödunud aastal võttis väljakutse vastu Ameerika Ühendriikide Massachusettsi osariigis elav 14-aastane mustanahaline noormees Harris Wolobah. Wolobah, kellel oli kaasasündinud südamepuue, heitis krõpsu peale 2023. aasta septembris hinge ja Paqui korjas "väljakutse" müügilt. Lahkamine näitas südamerabandust ja kaasasündinud südameviga. Kas ja mitu korda noormees oli Covidi vastu süstitud, pole teada.

Arstide sõnul on haavatavatele inimestele eriti teravad kastmed ohtlikud, kuna neis on liiga palju kapsaitsiini. Viimane on tšillipipardes sisladuv aine, mis põhjustab tulise tunde. 

Inimeste jaoks, kelle süda on suurenenud või kellel on mõni kaasasündinud südamepuue, on suurema koguse antud vürtsiga toidu söömine "võrreldav pommi oma kõhtu asetamisega".

Arstide kinnitusel põhjustab kapsaitsiin organismis ägeda valuvastuse, mille peale tõmbuvad veresooned kokku, tõuseb vererõhk ja süda hakkab kiiremini lööma. Kõik kokku suurendab südame koormust ja võib tuua kaasa südamerabanduse. 

Ekspertide sõnul juhtub kapsaitsiini südamerabandusi küll väga harva, kuid see pole võimatu. Lisaks Paqui krõpsudele hoiatavad teadlased, et sarnane mõju võib olla teravatel (ohtra kapsaitsiini sisaldusega) kastmetel.  

Juhitakse tähelepanu, et eriti tasub olla ettevaatlik ja pigem võiks hoiduda toodetest, millele on kirjutatud midagi laadis "maailma kõige tulisem/vürtsikam…".

Ameerika Ühendriikide Cincinnati Ülikooli Haigla kardioloogi ja sisehaiguste arsti Jack Rubinsteini sõnul mõjutab kapsaitsiin aju äärmise kuumuse peale käivituvat TRPV1 retseptorit.  

See omakorda päästab kehas valla valuaistingu, mis põhjustab veresoonte kokku tõmbumise. Selle peale südamelöökide arv ja vererõhk tõusevad ning südamele langeb suurem koormus.

Enamuse inimeste jaoks tähendab see ebamugavustunnet, kuid Harrise, kellel oli kaasasündinud vere liikumist takistav müokardi silla nimeline südamepuue, sarnaste patsientide jaoks võivad olla teravatel toitudel märksa saatuslikumad tagajärjed. 

Samuti võib arstide sõnul regulaarne südame pinge alla seadmine – teravate toitude söömine – põhjustada arütmiat. Kui inimese süda pole päris korras, võib järgneda rabandus. 

Lisaks võib kapsaitsiin nõrgestada söögitoru sulgurlihaseid, mis on musklid, mis avavad kummaltki poolt söögitoru. Kui neid ärritatakse, võivad tekkida kõrvetised.

Samuti on teada juhtum, kus eriti terava kummituspipra (ghost pepper) püreega hamburgerit söönud 47-aastane mees kõrvetas oma söögitorusse augu.

Kapsaitsiin parajates kogustes on looduslik ravim, mis aitab põletiku vastu, toimib valuvaigistina ja parandab seedimist. Lisaks nii sees- kui välispidiselt tarvitades kaitseb tuline aine südant.

70 kilogrammi kaaluv inimene peaks surmava südamerabanduse saamiseks sööma ära 1,4 kg kummituspipraid. Rusikareegliks peetakse, et teravaid pipraid ei tohiks korraga süüa rohkem kui 1/50 oma kehakaalust.

Keskmine Ameerika Ühendiikide meesterahvas kaalub kuskil 90 kilogrammi, mis tähendab, et talle mõjuks väga halvasti korraga kuskil 60 üliterava piprakauna söömine.

Kui terava toidu tarvitamise tõttu tekib reaktsioon, siis seda ei peaks leevendama veega. Kuna kapsaitsiin on õlipõhine, siis see vees ei lahustu ja ei vähenda ebamugavustunnet. Soovitatakse süüa leiba, juua piima või limonaadi.

Toimetas Karol Kallas