Saatesarja "Välgatused" seekordses saates on külas Estonian Burger Factory asutaja ja juht Martin Aule, kes räägib koroonapiirangute ja -passi mõjust oma söögikoha käekäigule. Vestlust juhib Indrek Petersoo.
Aule sõnul läks tema pererestoranil enne koroonapandeemia algust hästi ning maja oli kogu aeg rahvast täis, kuid erinevate piirangute rakendamine avaldas tegevusele kolossaalset mõju.
"Oleme saanud haamriga korralikult kuklasse! Käibed on kukkunud, külastajate arv oluliselt vähenenud, turiste pole. Ootame ainult, et oleks kainet mõistust ning saaks hakata tagasi liikuma selles suunas, et rahvast oleks jälle rohkem majas," ütles Aule.
"Piirangute ajal elame põhimõtteliselt päev korraga, sest ei tea, mida ladvikus jälle välja mõeldakse. Uute piirangute puhul on etteteatamisajad väga lühikesed, kuid restoranid peavad arvestama oma töötajate ja toorainega. Tekib olukord, kus kaup on tellitud, kuid restorani tohib lasta vaid teatud protsendi ulatuses külastajaid. Keegi ei taha oma päeva minnusesse saata, mistõttu oled sunnitud kõik ümber mängima ja oma töötajate tööaega vähendama," meenutas saatekülaline.
"Piirangutest kõige mõistlikum oli minu jaoks protsendiline täituvus, sellega võiks edasi minna. Siis ei toimuks sellist lausdiskrimineerimist nagu praegu kui oled sunnitud kõikidelt külastajatelt koroonapassi küsima. Selline asi on inimõiguste rikkumine ja seda ei tohiks olla. Igaühel peaks olema vaba voli käia restoranis kui tal on kõht tühi ning tahab head ja paremat nautida. Inimestel ei saa vahet teha," sõnas Aule.
Saatesari "Välgatused" keskendub peamiselt olulistele mittepäevakajalistele teemadele, mis Eesti inimesi ja nende argielu paratamatult mõjutavad.
Vaadake lisa saatest!