Foto: Delfi TV kuvatõmmis

Peaministri ja Keskerakonna esimehe Jüri Ratase sõnul vajame Eesti ühiskonnas tegelikult kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmist, et selles küsimuses saabuks õigusselgus. Samas koalitsioonilepingu sõlmimisel lubati kooseluseaduse teemat mitte puudutada.

"Kui nüüd mõelda kogu seda debatti [abielureferendumi ümber – toim.], siis mulle küll tundub, et järjest rohkem me saame aru, et Eesti ühiskonnas me vajame ka tegelikult kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmist, et see õigusselgus siia tuleks, ja kindlasti see debatt, mis on olnud ka väga paljudes riikides ka selle abieluküsimuse üle, et see debatt selles mõttes läheb edasi," ütles Ratas väljaandele Delfi.

"Kui me võtame Rootsi või Taani, ega need ei ole olnud väga pikad – kui me räägime abieluvõrdsusest selles mõttes, et oleks sooliselt neutraalne – siis Rootsi või Taani on kümmekond aastat tagasi need asjad otsustanud, Saksamaa siin 3-4 aastat tagasi, selge on see, et need debatid seisavad ühiskonnas ees," ennustas Ratas.

"See, et meil on olnud 5-6 aastat kui kooseluseadus vastu võeti, ikkagi õigusselgust pole ju lõplikult loodud, rakendusakte pole vastu võetud, siis ma arvan, et õigusselgus oleks siin väga mõistlik, see tuleb luua ja sellest tulenevalt me peame ka kooseluseaduse rakendusaktidega edasi minema," toonitas Ratas veelkord. "See, mis rahvahääletuse positsioon tuleb, see kooseluseadust või kooseluseaduse rakendusakte otseselt ei puuduta, aga ma arvan, et õigusselgus on siin vaja luua."

Samas ei kavatse Ratase sõnul Keskerakond hakata rahvaküsitluse eel "ei" kampaaniat tegema nagu soovitas ALDE, kuna keskerakondlased jäävad küsimuses eriarvamusele ning ka erakonna rahaline olukord pole kiita.

Seeder: see koalitsioon kooseluseadusega ei tegele

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul ei ole ega saagi olema praeguse valitsuse päevakorras peaministri väide, justkui ühiskond vajaks kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmist.

Seeder ütles, et kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmine ei ole jutuks tulnud ja vaevalt seda ka arutatakse. "Meil on koalitsioonilepingu sõlmimisel kokku lepitud, et kuna on erinevad seisukohad, siis ei tegele me kooseluseaduse tühistamise ega ka rakendusaktide vastuvõtmisega," ütles Seeder.

Jaak Madison: Eesti ühiskond ei vaja rakendusakte seadusele, mis on vastu võetud valetades ühiskonnale

"Kooseluseadus oli lähiajaloo üks koledamaid seadusi, mis lõhkus ühiskonda, võeti vastu head parlamentaarset tava arvestamata (jäeti töö pooleli uue Riigikogu koosseisu jaoks peale 2015. aasta valimisi) ning võeti vastu valetades ühiskonnale," kommenteeris Ratase sõnavõttu sotsiaalmeedias EKRE Euroopa Parlamendi saadik Jaak Madison.

"Seega austatud peaminister: Eesti ühiskond ei vaja rakendusakte seadusele, mis on vastu võetud valetades ühiskonnale, lõhkudes ühiskonda ja tekitades probleeme tavalistel homodele, kes pole tahtnud ega tahagi abielluda või kooselluda samasoolisega. Nemad on lükatud hetkel rambivalgusesse vasakäärmuslaste poolt, kes näiliselt võitlevad nende õiguste eest, kuid tegelikult tekitavad korvamatut kahju," jätkas Madison.

"Kuid kui me tõesti tahame teada, mida ühiskond vajab või ei vaja, siis küsime ühiskonna käest: referendumil. Kevadel saavad inimesed öelda, milliste abieluvormidega me edasi liigume tulevikus. Öelgu ühiskond siis sama ka rakendusaktide osas."

Opositsioonis andis Keskerakond sisse kooseluseaduse tühistamise seaduse eelnõu

Veel opositsioonis olles oli Keskerakond lisaks Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale üks erakondadest, kes algatas kooseluseaduse tühistamise seaduse eelnõu.

Toimetas Martin Vaher