Ameerika Ühendrikide X-sooga passi omanik, vahesooline Dana Zzyym. Foto: Scanpix

Ameerika Ühendriigid väljastasid esimese passi, milles inimese soo reale on kirjutatud "X". 

Riigidepartemang leiab kolmapäeval 27. oktoobri avaldatud pressiteates, et tegemist on inimeste, kes ei pea ennast ei meheks ega naiseks, õiguste tunnustamise "maamärgiga". Võimalus märkida oma dokumendis ennast X-sooliseks avaneb kõigile USA kodanikele 2022. aasta jooksul, vahendab uudisteagentuur AP. 

Riigidepartemang (Eesti mõistes Välisministeerium) ei avalikustanud, kes on passi saaja, kuid Colorado osariigi Fort Collinsi linnas elav vahesooline (intersex) aktivist Dana ZZyym kinnitas APle, et selle sai tema. Zzyym, kes kasutab enda kohta sootut isikulist asesõna, on pidanud alates 2015. aastast Riigidepartemanguga kohtulahinguid passi nimel, milles ei nõutaks, et Zzyym valetaks oma soo kohta, nagu ta oleks mees või naine.  

Zzyym (mida hääldatatakse Zimm) sai passi kätte 27. oktoobri varahommikul, peale 26. oktoobri vahesoolisuse teadlikkuse päeva pikalt öhhe kandunud pidu. 

63-aastase Zzyymi sõnul on ta õnnelik, et sai lõpuks õige passi, kuid tema tõeline eesmärk on, et vahesooliste järgmine põlvkond saaks tunnustatud täisväärtuslike kodanikena.

"Ma ei ole probleem. Ma olen inimolend. See on asja kogu mõte," rääkis Zzyym.

Zzyymi kasvatati poisina, ta teenis mereväes mehena, kuid hiljem kui ta õppis ja töötas Colorado Osariigi Ülikoolis, hakkas ta ennast teadvustama vahesoolise inimesena.

Zzyymile X sooga passi andmist tervitasid vahesoolisuse aktivistd üle maailma.

"Vahesoolised, mittekahesoolised (nonbinary) ja ülesoolised (transgender) inimesed vajavad isikut tõendavaid dokumente, milles kajastub täpselt, kes me oleme. [Meie valitud sooga/sootusega] kokkusobimatud dokumendid tekitavad probleeme turvalisuse ja nähtavusega," kommenteeris Zyymi saavutust ajakirjanikele GLAADi, mis on maailma suurim mees- ja naisomasooiharate, mõlema soo iharate, ülesooliste ja seksuaalsete veidrike (queer) meedia esindusorganisatsioon, aktivist Mary Emily O'Hara.

Ameerika Ühendriikide tähestikurahva (LGBTQ) õiguste diplomaatiline eriesindaja Jessica Sterni (kellele sobivad kõik soolised asesõnad) sõnul näitab X sooga passi väljastamine, et valitsuse dokumendid lähevad nüüd kokku "elatava reaalusega" (lived reality). Sellega, et olemas on laiem spektrum inimese seksuaalseid karakteristikuid, kui seda näitavad varasemalt määratud kaks sugu.

"Kui inimene saab omale isikut tõestavad dokumendid, mis vastavad nende tõelisele identiteedile, siis ta elab suurema väärikuse ja austusega," rääkis Stern.

Riigidepartemang teatas, et see lisab dokumentidesse kolmanda soo tähise, mis on mõeldud mittekahesoolistele, vahesoolistele ja soole mitte vastavatele (gender-nonconforming) inimestele, käesoleva aasta juunis. Ministeerum lisas toona, et arvutisüsteemide ümbertegemine võtab aega, mille tõttu X-passe hakatakse välja andma kunagi hiljem.

Riigitepartemang lubab nüüd dokumendi taotlejatel valida ise omale kas mees- või naissugu ja selleks ei pea enam esitama sugu kinnitavat arstitõendit.

Sterni sõnul kavatseb tema kontor X-soo dokumentide sõnumit kuulutada üle maailma ja ta loodab, et USA kogemus utsitab ka teiste maailma riikide valitsusi sama tegema.

"Me näeme seda kui lahendust üle- ja vahesooliste, soole mitte vastavate ning mittekahesooliste inimeste inimõiguste kinnitamiseks ja edendamiseks kõikjal üle maailma," rääkis tähestikurahva eriesindaja.  

Toimetas Karol Kallas