Valge Maja kliimanõunik Gina McCarthy Foto: Scanpix

Ameerika Ühendriikide "tõeministeeriumi" tegevus pandi küll seisma, aga peale selle on Valges Majas olemas veel kliimanõunik Gina McCarthy, kes nõuab suurtelt internetiettevõtetelt, et need kaotaksid internetist ära kliimavaldkonna "väärteabe".

McCarthy, kes Barack Obama ajal töötas keskkonnaagentuuri juhina, esines tsensuuri nõudva avaldusega meediaettevõtte Axios üritusel "Arutelu, kuidas võidelda väärteabega" (A conversation on battling misinformation), vahendab Fox News.

Axiose reporter uuris kliimanõunikult, kas lokkav väärteave ja naeruvääristamine kliimamuutuste teemal on teinud tema töö raskemaks?

"Me peame suhtuma [väärteabe levikusse] palju jõulisemalt, me peame oma sõnumeid paremini levitama ja otse öeldes, peaksid tehnoloogiaettevõtted teatud konkreetsetel inimestel keelama ära korduva väärteabe levitamise. Sellise teabe, mille eest maksavad fossiilkütuste ettevõtted," vastas McCarthy.

Seejärel leidis ta, et "me peame saama paremini hakkama ja meile on vaja, et tehnoloogiaettevõtted hüppaksid päriselt meie paati".

"Kas kliimavaldkonna väärteave ja naeruvääristamine pole juba iseenesest oht rahvatervisele," uuris Axiose reporter seepeale.

"Ohh, absoluutselt, samuti on seda rohepesu. Meil on need ettevõtted, mis kuulutavad, et need on osa lahendusest, kuid tegelikult ei anna inimestele teada, mida nad päriselt teevad, kuhu nad päriselt investeerivad ja ei teavita inimesi, kuidas viimased peaksid, juhul kui nad päriselt kliimast hoolivad, oma raha paigutama," kinnitas McCarthy. 

Varem on Joe Bideni valitsus palunud tehnoloogiaettevõtetelt ameeriklaste tsenseerimist "rahvatervise" huvides.

Endine Valge Maja pressisekretär Jen Psaki rääkis eelmisel aastal ajakirjanikele: "Me jälgime hoolega, et sotsiaalmeedia ettevõtted oleksid teadlikud viimastest narratiividest, mis kujutavad ohtu rahvatervisele, mida meie ja paljud teised ameeriklased näevad sotsiaal- ning tavameedias. Me oleme nendega kontaktis, et paremini mõista, kuidas sotsiaalmeediaplatvormide poliitikaid jõustada."

Hiljuti üritati USA sisejulgeolekuministeeriumi juurde asutada "mõttepolitsei", kuid see üritus osutus suuresti tänu valitud juhile avaliku arvamuse naerualuseks ning kava pandi peatselt pausile. 

Toimetas Karol Kallas