2018. aastal varises kokku Ühenkuningriigi Kenti krahvkonna Gravesendi algkooli lagi Pilt: YouTube'i ekraanitõmmis

Ühendkuningriigis selgus, et riik peab sulgema sadu koole, haiglaid, barakke ja teisi ühiskondlikke hooneid, mis on varisemisohus, kuna nende ehitamisel on kasutatud autoklaavitud sarrustatud poorbetooni.

Autoklaavitud sarrustatud mullbetooni kasutati Ühendkuningriigis ohtralt ühiskondlike hoonete ehitamiseks 1950. ja 1960. aastatel, mis tänaseks on väidetavalt jõudnud seisu, et sellistes hoonetes viibimine võib olla inimestele ohtlik, vahendab Telegraph.

Hoonete varisemise süüdlaseks on ebakvaliteetne kergbetoon. Üle riigi on kas täielikult või osaliselt suletud rohkem kui sada kooli ja sama ähvardab kümneid haiglaid. Koolide puhul on koolide minister Nick Gibb tunnistanud, et sulgemine võib ees oodata veel enamaid koole ja ülikoole.  

Opositsioon nõuab kõigi ühiskondlike hoonete auditeerimist, et selgitada välja, kas need kujutavad inimeste elule ohtu. Tänaseks on teada, et autoklaavitud sarrustatud mullbetooni on kasutatud vähemalt 572 koolimaja ehitamisel ja see number muutub ilmselt suuremaks.

Haiglate sulgemine omakorda tuleb valitsuse jaoks väga halval ajal, sest õed streigivad parema palga nimel ja arstide vastuvõtu ooteajad on muutunud peale Covidit arutult pikaks.

Varem on riigi Ehitusinseneride ühendus (Institution of Structural Engineers; ISE) kinnitanud, et autoklaavitud sarrustatud mullbetoon on õige valmistamise ja projekteerimis- ning ehitusstandardite järgmise puhul ohutu. 

Uudistekanal ITV väidab, et autoklaavitud sarrustatud mullbetooni eluiga on ligikaudu 30 aastat.

Samas varises juba 2018. aasta suvel ühes koolis antud kergbetoonist valmistatud kooli klassi lagi kokku. ISE sõnul näitab see, et sellised laed, kui need pole piisavalt toestatud, võivad praguneda ja kokku variseda pea eelnevate sellisele võimalusele osutavate märkideta.

Poorbetooni kasutatakse ohtralt ka Eesti hoonete ja muu taristu ehitamisel. Eestis on samuti mitu ettevõtet, mis seda toodavad.

Toimetas Karol Kallas