Donald Trumpi 2024. aasta presidendikampaania meened Foto: Scanpix

Ameerika Ühendriikide Arkansase osariigi vabariiklasest senaator Tom Cotton osutas uudistekanalile CNN antud intervjuus, et suuresti tänu Donald Trumpi presidendiaja relvaabile suutis Ukraina esimesed Venemaa rünnakud tagasi lüüa.

Demokraatide, Vladimir Putini ja Ukraina sõja seoste teema sai alguse Trumpi poolt kampaaniaüritusel pillatud märkusest, millega USA 45. president osutas, et Volodõmõr Zelenskõi on ilmselt maailma parim poliitik-müügimees. "Iga kord, kui ta meie maal nägu näitab, läheb ta siit minema 60 miljardi dollariga," leidis ta. 

16. juunil CNN-i ajakirjaniku Jake Tapperi saate "Olukorrast riigis" intervjuus rääkis Cotton: "Minu hinnangul peaks vaatama kaasteksti, mis on viimase kümne aasta jooksul Ukrainas juhtunud. Mina olen pannud tähele, et Vladimir Putin ründab Ukrainat ainult siis kui president on demokraat. See juhtus Barack Obama ajal. See juhtus Joe Bideni ajal. Seda ei juhtunud, kui president oli Donald Trump." 

"Tõsi on seegi, et relvad, mida Ukraina kasutas sõja esimestel päevadel Venemaa sissetungi tõrjumiseks, saadeti Ukrainasse Donald Trumpi ajal ja mida Barack Obama ning Joe Biden keeldusid Ukrainale tarnimast," jätkas ta. "Lisaks võib välja tuua põhjuse, miks Vladimir Putin arvas, et ta pääseb sellest sõjast puhta nahaga. See on [Ameerika Ühendriikide vägede] kohutav lahkumine Afganistanist, millega näidati oma nõrkust ja otsustamatust. Kulus ainult paar nädalat, kui ta hakkas sõdureid massiliselt Ukraina piiridele koondama." 

Cottoni sõnul toetab Trump Ukrainat ja soovib nende võitu. Samal ajal leiab ta, et "Euroopa peaks rohkem panustama ja sellest sõjast rohkem hoolima, sest see toimub nende tagahoovis. Nende piiridel." 

"Ma saan aru, et nii Euroopa juhtidele kui siinsetele demokraatidele ei meeldi tema retoorika," lisas ta hiljem. "Minu hinnangul on selline kõnepruuk õigustatud, et välisriikide juhtidele sõnum kohale jõuaks. Riigijuhtidele, kes on meie niiöelda liitlased ja kes on viimased 35 aastat Ameerika sõjalise jõu najal tasuta liugu lasknud. Selle kõige tulemuseks oli lõpuks, et Euroopa riigid hakkasid rohkem panustama ühisesse kaitsesse. Nad teevad sedasama, kui Trump saab tagasi Valgesse majja."

Cottoni sõnul on Obama ja Bideni nõrkus päästnud maailmas valla kaose.

Toimetas Karol Kallas