Poola seimi istungisaal. Foto: Poola välisministeerium/Flickr

12. juulil lükkas Poola parlamendi alamkoda vaid 3-häälelise enamusega (218 saadikut oli eelnõu vastu ja 215 selle poolt) tagasi Donald Tuski liberaalse valitsuse algatatud abordieelnõu, mis oleks vastuvõtmise korral lubanud riigis tappa sündimata lapsi kuni 12. rasedusnädalani.

Vastuvõtmise korral oleks see eelnõu muutnud Poola kriminaalkoodeksit viisil, mis oleks lubanud abordi sooritamist juhul, "kui raseduse algusest ei ole möödunud rohkem kui 12 nädalat" või "kui sünnieelne testimine või muud meditsiinilised näidustused viitavad suurele tõenäosusele, et lootel esineb raske ja pöördumatu kahjustus või ravimatu haigus, mis tema elu ohustab", vahendab LifeSiteNews.

Kuigi Poola president Andrzej Duda andis juba eelnevalt teada, et ta vetostaks selle eelnõu, isegi kui see parlamendis vastu võetakse, siis rõõmustas parlamendi otsus sellegi poolest abordivastaseid.

"Poola parlament lükkas tagasi eelnõu abordi liberaliseerimiseks," rõõmustas Suurbritannia Elumarsi üks korraldajatest Isabel Vaughan-Spruce sotsiaalmeedias.

"Ma tänan kõiki neid häid poliitikuid, kes jäid selles küsimuse endale kindlaks – iga hääl loeb – ning kaitsku Jumal Poolat abordi kurjuse eest," lisas ta.

Parlamendi otsuse üle rõõmustas ka Poola Elu ja Perekonna Keskus, öeldes, et "iga abordiprojekti nurjamine annab jõudu protsessile, mille eesmärgiks on tõsta elu seadusliku kaitse taset Poolas ning mis on väldanud juba 31 aastat ja mille sihiks on anda vajalik seadusest tulenev võrdne kaitse igale lapsele nii enne kui ka pärast sündi".

Nende sõnul tuleks selle hääletuse tulemust näha esmajoones kui Poola seismist elu tsivilisatsiooni poolel, mis näeb ette, et poliitiline autoriteet peaks seisma nende poolel, kes on kõige nõrgemad ja vajavad kõige enam abi.

2024. aasta alguses esitatud ning nüüdseks tagasilükatud eelnõuga sooviti muuta Poola kriminaalkoodeksi artiklit 152, mis keelab abortide sooritamise ning karistab nende läbiviijaid või nendele õhutajaid kuni kaheksaaastase vangistusega, välja arvatud rasestumise korral vägistamise tagajärjel või olukorras, kus ema elu on arvatavasti ohus.

Oluline on aga ära mainida, et need ülal toodud erandid abordi lubamiseks on moraalselt vastuvõetamatud ning katoliku kiriku poolt hukka mõistetud. Selle põhjuseks on, et lapse eostamise tingimused ei muuda sündimata lapsi süütust ega inimlikkust ning seetõttu peab ühiskond tegema kõik endast oleneva, et kohelda nii ema kui ka last kaastundega ning arvestama abordi füüsiliste ja psühholoogiliste tagajärgedega.

Mis puudutab aborte, mida sooritatakse olukorras, kus ema elu on ohus, siis kuigi mõned raseduse vältel tekkivad hädaolukorrad võivad tekitada vajaduse meditsiiniliseks sekkumiseks, mille kaudseks tagajärjeks on sündimata lapse surm [nt emakavälise raseduse korral – toim.], siis kinnitavad arvukad meditsiinieksperdid, et sündimata lapse tahtlik tapmine ei ole kunagi meditsiiniliselt vajalik.

Kui see eelnõu oleks aga vastu võetud, siis oleks Poolas, mis on ajalooliselt katoliiklik maa, kehtestatud abordiseadused, mis on peaaegu samasugused nagu need on paljudes teistes Euroopa riikides.

Eelnõus oli kirjas, et "see, kes katkestab naise nõusolekul tema raseduse kui raseduse algusest ei ole möödunud enam kui 12 nädalat, ei pane toime süütegu".

"Kes iganes katkestab naise nõusolekul tema raseduse, kui sünnieelne testimine või muud meditsiinilised näidustused viitavad suurele tõenäosusele, et lootel esineb raseke ja pöördumatu kahjustus või ravimatu haigus, mis tema elu ohustab, ei tohi saada karistatud, " kirjutati eelnõus täiendavalt.

Kuigi Poola karmistas oma abordiseaduseid 2021. aastal, on vasakpoolne peaminister Donald Tusk pärast võimule tulekut 2023. aasta lõpus üritanud riigi abordipoliitikat lõdvendada ning üritada läbi suruda valikabordi seadustamist.

Tuski eesmärk on tugevas vastuolus suunaga, mille poole on Poola liikunud alates kommunismi kokkuvarisemisest riigis 1989. aastal. Alates 1990ndatest on Poola võtnud järjest vastu seadusi, mis kaitsevad üha suuremal määral kõige nooremate ja haavatavamate ehk siis veel sündimata laste elusid.

Vastusena Tuski kavatsusele võimaldada riigis sündimata laste tapmist valikabordi seadustamise teel, korraldasid abordivastased ja pereväärtuste eest seisvad poolakad 16. juunil protestimarsse 18 linnas ja külas üle riigi, et seista sündimata laste elu ja väärikuse eest.

Toimetas Martin Vaher