Suured tehnoloogiaettevõtted üritavad internetis varjata 13. juulil toimunud Trumpi atendaadikatset Foto: Scanpix

Google, Meta, OpenAI ja mitmed teised ilmavõrgu sisu liigutavad suurettevõtted üritavad hoida inimesed eemal Donald Trumpi atentaadikatset puudutavast teabest.

Ameerika Ühendriikides toimuvad 5. novembril presidendivalimised. President Donald Trumpi ebaõnnestunud atentaadikatse suurendas märkimisväärselt tema toetust. Ühisparteiga mestis olev tehnoloogiasektor üritab toimunu ilmavõrgust eemaldada, vahendab New York Post.

Google'i ilmavõrgu otsingu üks oluline talitlus on automaatne otsingute sõnalõpetus (autocomplete).

Kui tippida inglise keeles otsingusse "atentaadikatse" – "assassination attempt of…" –, siis pakub sõnalõpetus välja kõike muud peale Donald Trumpi hiljutist atentaadikatset, millest pääsemist nimetatakse "ajalooliseks sündmuseks".

Ekraanitõmmis: Objektiiv

Sõnalõpetus ei paku Trumpi nime isegi otsingut lõpuni trükkides. Küll pakub sõnalõpetus välja teiste atentaadikatse üle elanud USA presidentide ja Slovakkia peaministri nimed. 

Vabariiklaste sõnul on tegemist räige sekkumisega demokraatlikku protsessi ja senatis lubatakse Google'i reaalsusekontrolli tüüpi käitumise peale algatada uurimine.

Google'i kõneisiku sõnul on anomaalia tingitud sõnalõpetusse sisse ehitatud "poliitilise vägivalla" vastasest kaitsemehhanismist.

Demokraatide võidu nimel ei peeta paljuks isegi tehisaru invaliidistamist. Kunstteadvuse üks levinumaid rakendusi ChatGPT jätab vastates küsimusele "Kas Trumpi üritati ära tappa" kõrvale 13. juuli atentaadikatse ja räägib kolmest eelnevast üritusest, milles keegi kannatada ei saanud.

Erkaanitõmmis: Objektiiv

Facebooki emafirma Meta arendatav tehisteadvus Meta AI ütleb otse, et Trumpi atentaadikatse on "väljamõeldud sündmus". (Euroopa Liidus Meta AI-d kasutada ei saa.)

Allikas: X/@BillboardChris

2020. aastal piirasid Google ja sotsiaalvõrgustikud Ameerika Ühendriikide julgeoleku- ning teiste riigiasutuste ning Demokraatliku partei poliitikute nõudmisel "põrguliku rüperaali" teavet. Koostöö avalikustati Twitteri paljastuste käigus.  

Toimetas Karol Kallas