Pilt: BigStockPhoto

Vaatamata tehisaru arendamisele kulutatud sadadele miljarditele dollaritele, on selle rakendused seni siiski ainult kulu ja maad võtavad kahtlused, kas valdkond on üldse suuremat raha võimeline teenima, vahendab Futurism.

Järjest suurem hulk Silicon Valley rahaliigutajaid ja Wall Streeti analüütikuid tunnevad muret, kas tehnoloogiasektor on võimeline muutma tehisaru kasumit teenivaks äriks.

"Vaatamata kallile hinnale, pole see tehnoloogia kaugeltki maal, kus see kasumi teenimiseks peaks olema," kirjutas Goldman Sachi aktsiaanalüütikute juht Jim Covello juuni lõpus. Tema sõnul "lõpeb liigne panustamine asjadele, mida maailm ei vaja elik milleks see pole valmis, tavaliselt halvasti".

Hiljuti avaldas Google oma teise kvartali majandustulemused. Ettevõtte kasumimarginaal oli imeõhuke ja tehisaru treenimise kulud ainult kasvavad. Käesoleval aastal kavatseb Google kulutada tehisaru õpetamisele rohkem kui 49 miljardit dollarit, mida on 84 protsenti rohkem kui viimasel viiel aastal keskmiselt.

Google'i tegevjuhi Sundar Pichai  sõnul on alainvesteerimise ohud siiski suuremad kui üleinvesteerimise puhul.

Koos Google'iga paigutavavd tehisarusse märkimisväärseid summasid ka Microsoft ja Meta, kuid mitte ühelgi neist pole selget nägemust, kuidas saada see raha tagasi ning kasumit teenida.

Barclays investeerimispanga analüütikud väidavad, et investorid paigutavad käesoleval aastal erinevatesse AI mudelitesse kuskil 60 miljonit dollarit, mida peaks jaguma 12 000 OpenAI ChatGPT sarnase toote tegemiseks. Omaette küsimus on muidugi, kas maailm vajab 12 000 juturobotit.

Rahaliigutamise ettevõtte Sequoia Capitali partner David Cahn kirjutab ülevaates, et kui tehisaru tööstus tahab ellu jääda, peab see aastas teenima 600 miljardit dollarit. Cahn lisas, et AI pole äri, millega kiiresti rikkaks saab. "Ees on pikk teekond, sellel tuleb tõuse ja langusi, kuid kindlasti on ettevõtmisest kasu."

Seni veel ületavad mudelite kasvatamise kulud tagasi teenitud raha kümnetes-sadades kordades.

Näiteks OpenAI kahjum võib käesoleval aastal küündida viie miljardi dollarini ja ettevõtte raha järgmise 12 kuuga otsa saada. Samuti pole kindel kui palju investorid on valmis ainult suurt kahjumit tootvasse ettevõttesse raha juurde panema.

Toimetas Karol Kallas