Vaade Bosporuse väinale ja Istanbulile Foto: BigStockPhoto

NATO liikmesriik Türgi esitas ametliku taotluse ühinemiseks BRICS riikide liiduga, kuhu kuuluvad nii Hiina Rahvavabariik kui Venemaa. Samuti soovib riik ühineda Shanghai Koostööorganisatsiooniga.

Väidetavalt on liitumissoovi ajendiks Türgi soov rääkida maailmapoliitikas jõulisemalt kaasa ja saada paremini läbi mitte-lääneriikidega, vahendab Bloomberg.

Väidetavalt arvab Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, et geopoliitikas arenenud majanduste tähtsus väheneb ja tema hinnangul on õige panustada multipolaarsele maailmakorrale. Samaaegselt kavatseb Türgi jätkuvalt täita oma kohustusi NATO ees.

Taotluse BRICS-iga ühinemiseks esitas Türgi mitu kuud tagasi ja osaliselt oli põhjuseks venivad liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga. Samuti pole paljud NATO liikmed rahul, et Türgi kasutab Ukraina sõda omakasu nimel ära ja saab Venemaa ning selle valitsusega jätkuvalt hästi läbi. 

"Türgist saab tugev, jõukas, lugupeetud ja tõhus riik siis, kui see parandab üheaegselt oma suhteid nii ida kui läänega. Kõik muud meetodid pole Türgile kasulikud," leiab Erdogan.

BRICS sai oma nime Brasiilia, Venemaa, India, Hiina RV ja Lõuna-Aafrika koostööühenduse järgi ja sinna kuuluvad mõned maailma kiiremini kasvavad majandused. 2024. aasta alguses ühinesid BRICS-iga Iraan, Araabia Ühendemiraadid, Etioopia ja Egiptus. Saudi-Araabia on teatanud on valmisolekust riikide ühendusega liituda, kuid pole seni veel seda teinud.

BRICS-i järgmine tippkohtumine toimub 22. kuni 24. oktoobrini Venemaal Kaasani linnas ja seal räägitakse väidetavalt ka uute liikmete vastuvõtmisest. Ühendusega soovivad peale Türgi veel ühineda Malaisia, Taimaa ja Aserbaidžaan. 

BRICS peab ennast vastukaaluks lääne hegemoonia aluseks olevale Bretton Woodsi süsteemile (Maailmapangale, Rahvusvahelisele Valuutafondile ja Maailma Kaubandusorganisatsioonile). BRICS-il on oma arengupank.

Lisaks BRICS-ile soovib Türgi astuda Shanghai Koostööorganisatsiooni, mis on Hiina RV ja Venemaa poolt asutatud NATO tõrjumiseks mõeldud julgeolekuühendus.

Türgi juhid arvavad, et nii Shanghai Koostööorganisatsiooni kui NATO liikmeks olemisest riik ainult võidab.

Toimetas Karol Kallas