AfD kasjuht Alice Weidel Foto: Scanpix

Saksamaa Bundestagi nelja partei saadikud kavatsevad esitada partei Alternatiiv Saksamaale keelustamise eelnõu, kuna nende hinnangul on see "ohuks demokraatiale". 

Alternatiiv Saksamaale (AfD) on praegu küsitlustes populaarsuselt teisel kohal. Ühispartei hinnangul on tegemist säherduse "ohuga demokraatiale", et Bundestagi Kristlikke Demokraatide (CDU), Vasakpartei, Roheliste ja Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) saadikud – igast parteist kümme, kokku nelikümmend rahvaesindajat – kavatseb parlamendile esitada AfD keelustamise seaduseelnõu, vahendab ReMix.

Marco Wanderwitz Foto: Wikipedia

Seaduseelnõu kirjutas kokku Saksimaa liidumaa CDU konservatiiv Marco Wanderwitz, kes kaotas oma koha viimastel valimistel AfD poliitikule ja on parlamendis CDU üldnimekirja kaudu. CDU poliitik on kaotuse pärast AfD peale niivõrd pahane, et on vähemalt aasta üritanud Bundestagis saada kokku vajalik arv AfD keelustamise toetajaid.

Siiani pole Wanderwitzil AfD keelustamise eelnõu esitamiseks vajaliku 37 hääle kokku saamisega eriti hästi läinud, kuid peale ühispartei osaparteide hiljutisi laastavaid kaotusi Tüüringi, Saksimaa ja Brandenburgi liidumaade kohalikel valimistel on tema mõttekaaslaste hulk kasvanud ja eelnõu esitatakse Bundestagile.

Seaduseelnõus nimetatakse AfD keelustamise põhjusena väidetav asjaolu, et partei soovib oma "võitleva ja vägivaldse suhtumisega" saada lahti vabast demokraatlikust riigikorrast. Üldisele AfD vaenulikkusele vaatamata pole siiski selge, kas Bundestagis on piisav hulk saadikuid, kes on nõus AfD keelustamisega. Samas kindlasti on neid, kes sellise lahendusega nõus ei ole.

Katja Adler Foto: fdpbt.de

Näiteks valitsuspartei FDP saadik Katja Adler kurjustas sotsiaalmeedias: "Võib jääda mulje, et keelustamise toetajad kardavad rohkem demokraatiat ja demokraatiat ennast niiväga ei soovigi."

Isegi SPD saadikute hulgas on inimesi, kes arvavad, et AfD keelustamine pole ilmselt kõige parem parteist lahti saamise meetod. Seda arvatakse põhjusel, et suure tõenäosusega kuulutab põhiseaduskohus AfD keelu põhiseaduse vastaseks ja see omakorda aitab selle populaarsusele veelgi enam kaasa.

Kevin Kühnert Pilt: spd.berlin

SPD peasekretär Kevin Kühnert näiteks rääkis hiljuti, et soovib küll AfD keelustamist, kuid ta kahtleb, et partei keelustamiseks jagub piisavalt tõendeid.

Saksamaa poliitmaastiku teise populaarse uustulnuka BSW juht Sahra Wagenknecht leiab samuti, et pigem tuleks poliitikutel mõelda kaasa AfD valijatega, mitte üritada konkurenti ära keelata.

Nancy Faeser Foto: bundesregierung.de

AfD poliitikud ise paistavad olevat keelustamise eelnõu esitamise poolt. Partei rahvaesindaja Beatrix von Storch kirjutab: "Minu hinnangul on AfD keelustamise eelnõu, mida toetavad CDU ja SPD, suurepärane. See teeb kõigist seaduseelnõu esitajatest, kõigist selle poolt hääletajatest ja kõigist mitte-hääletajatest anti-demokraadid. Isegi siseminister Nancy Fraeseril, kes on lasknud oma põhiseaduse kaitsmise föderaalametil (BfV) meid aastaid jälitada, pole piisavalt tõendeid meie äärmuslasteks kuulutamiseks."

Nomenklatuur pelgab lisaks, et partei keelustamise protseduur võib võtta aastaid ja selle aja jooksul toob see kasu ainult AfD-le.

AfD vaenlastel on siiski väidetavalt plaan B, milleks on AfD riikliku rahastamise peatamine, mis muudaks partei elu üpris keeruliseks, kuna see ei saaks maksta enam töötajatele palka ja rahastada oma tegevusi.

Toimetas Karol Kallas